Landmand om ny kommissær: En katastrofe og livsfarlig for dansk landbrug

Små landbrug er bedre for både klima, miljø og dyrevelfærd, mener mulig ny landbrugskommissær. Han er helt på månen, mener dansk parlamentariker og landmand.

Tirsdag blev den måske kommende landbrugskommissær i EU Janusz Wojciechowski kastet for løverne, da han gennemgik en knap tre timer lang høring i Europa-Parlamentet.

Her spurgte parlamentarikerne, blandt andet danske Asger Christensen (V), der også er landmand, bl.a. ind til Wojciechowskis syn på store kontra små landbrug - og Venstre-manden blev chokeret over svarene fra den polske nominerede.

"Ud fra mit synspunkt var svarene en ren katastrofe. Han er helt på månen", lyder det fra en noget overrasket og fortørnet Asger Christensen til landbrugsavisen.dk.

hellere mange små landmænd

Under høringen udtalte Janus Wojciechowski blandt andet, at han hellere vil have 100 små landbrug med 1.000 svin end ét landbrug med 100.000 svin.

Han sagde desuden, at små landbrug er bedre for dyrevelfærd, miljø og klima.

"Og det hænger jo faktuelt overhovedet ikke sammen. Mht. dyrevelfærd skal vi jo alle sammen overholde gældende lovgivning, om vi er store eller små", siger Asger Christensen, der fortsætter:

"Iøvrigt er det de store landbrug, der har mulighed for at investere og implementere den nyeste teknologi, der gør produktionen mere klima- og miljørigtig".

livsfarlig for dansk landbrug

Polakken forklarede desuden, at han anser lokalt producerede fødevarer som bedre, når det kommer til kvalitet og fødevaresikkerhed.

"I Danmark eksporterer vi over halvdelen af vores fødevarer, og vi har da om nogen styr på de parametre. Vi eksporterer til Kina og Japan, hvor der er store krav til kvaliteten", siger Asger Christensen og tilføjer:

"For Danmark, som har et højteknologisk landbrug med stor eksport, kan han blive livsfarlig, hvis vi skal sadle om efter hans idéer. Jeg vidste godt, at han har en kærlighed til små og mellemstore landbrug, men det overrasker mig, at han er så langt fra virkeligheden".

Skal nu godkendes

De politiske grupper i Europa-Parlamentet skal nu drøfte Janus Wojciechowskis kandidatur og herefter vende tomlen op eller ned eller forlange en ny høring.

Asger Christensen sidder i den liberale gruppe Renew Europe, hvor tyske Ulrike Müller er koordinator og skal indgive gruppens dom.

"Jeg har sagt min mening til min koordinator, og så må hun bringe det videre. Så må vi se, hvad resultatet bliver", siger Asger Christensen.

Emneord

politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle