Landmand: Vi skal også kunne sprede biogasgylle på vintersæden

Johannes Kaasgaard vil gerne modtage afgasset biomasse. I år har han dog modtaget biogasgylle, som det ikke giver mening at sprede på vintersæden.

- Jeg vil meget gerne låne gylle ud til biogasanlægget. Men biogasanlægget bliver nødt til at tilbyde os et produkt, som vi kan sprede på vintersæden.

Sådan siger Johannes Kaasgaard, som i de seneste år har leveret svinegylle til Nature Energys biogasanlæg i Videbæk.

Han modtager samme mængde næringsstoffer fra biogasanlægget, som han afleverer i den svinegylle, som transporteres til biogasanlægget.

Problemet er, at hans svinegylle bliver blandet med en række andre produkter på biogasanlægget, og at den afgassede biomasse, han får retur, derfor er meget tyktflydende.

Dermed får han svært ved at udnytte næringsstofferne i den afgassede gylle så effektivt, som hvis han kørte sin gylle direkte fra gylletanken ud på markerne.

Johannes Kaasgaard viser, hvordan den afgassede biomasse ligger som en tyk pølse oven på jorden. Det medfører et stort fordampningstab af kvælstof, som vintersæden skulle have nydt godt af. Foto: John Christensen

Problem skal løses

Lige nu har biogasanlæggene let ved at komme af med den afgassede gylle, fordi priserne på gødning er så høje.

Sådan har det dog ikke altid været.

- Jeg har tegnet en kontrakt med biogasanlægget, der løber i 15 år. Da jeg tegnede kontrakten, blev jeg lovet, at den afgassede biomasse, jeg fik retur, ville være lige så god som den gylle, jeg afleverede. Det skred dog allerede, fra kontrakten blev indgået, til biogasanlægget stod færdigt og kunne levere den første afgassede biomasse, fortæller Johannes Kaasgaard.

Han tilføjer, at han godt kan opnå en tilfredsstillende udnyttelse af den afgassede biomasse, når den nedfældes forud for etablering af vårsæd. Men ved slangeudlægning i vintersæden ligger biogasgyllen som lange pølser oven på jorden. Dermed fordamper der alt for meget ammoniak fra biogasgyllen. Kvælstof, som afgrøden skulle have gavn af, men som i stedet ender med at være en belastning for miljøet.

Skal stille krav

- Biogasanlæggene bliver nødt til at tilbyde os to produkter: Et, der kan nedfældes forud for etablering af vårsæd, og et der er tilstrækkeligt tyndt til, at det kan udbringes med slæbeslanger i vintersæd, siger Johannes Kaasgaard.

Han tilføjer, at det bedste naturligvis ville være, hvis biogasanlæggene i fremtiden kan levere flere typer gylle, som er designet ud fra den enkelte landmands behov.

- Jeg glæder mig til at levere gylle, halm og anden biomasse til biogasanlæg. Men vi skal kunne stille nogle minimumskrav til gyllen, både af hensyn til vores økonomi og i forhold til, at vi kan udnytte den afgassede gylle på en miljø-forsvarlig måde, siger Johannes Kaasgaard.

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle