Majsen når top-niveau for stivelse fem måneder efter høst

Majsens indhold af stivelse og opløselig råprotein stiger i løbet af de første måneder efter høst. Vent gerne otte uger med at fodre ny majs, lyder råd.

De fleste kvægbrugere kender det: Majsen er høstet, og den når knap lige at gære færdigt, før læssemaskinen gør de første indhug i stakken.

Den fremgangsmåde er dog langt fra optimal, mener Rudolf Thøgersen, konsulent ved VFL, Kvæg Team Foderkæden.

»Nye undersøgelser viser, at majsens indhold af stivelse stiger i løbet af de første måneder efter høst, og topniveauet nås fire-fem måneder efter høst,« sagde han til fodringsdagen i Herning.

Mere opløselig råprotein

Undersøgelsen af majsensilagens udvikling er sket i 11 fynske besætninger, hvor majsensilage i gennemsnit udgjorde 45 procent af foderrationen og 81 procent af stivelses-tildelingen.

De første prøver af majsen blev udtaget 20-50 dage efter ensilering, og der er sideløbende udtaget gødningsprøver af køerne i staldene.

»Vi registrerede et statistisk sikkert fald i indholdet af stivelse i gødningen over tid, og det har en svag sammenhæng med den stigning i indholdet af opløselig råprotein, som vi også registrerede,« sagde Rudolf Thøgersen.

At vente fire-fem måneder med at fodre af den nye majs, stiller store krav til lagerkapcitet og lageropbygning.

»Langt de fleste vil dog opnå en væsentlig forbedring ved bare at vente seks-otte uger,« mener Rudolf Thøgersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle