Ministre overvejede at bevare avlstæver, selvom muligheden reelt var taget af bordet

Flere ministre snakkede om at bevare avlstæver, selvom muligheden reelt var taget af bordet fra branchens side. Det forklarede departementchef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen torsdag.

Det blev diskuteret vidt og bredt sidste år, om man kunne bevare enten alle eller dele af avlsdyrene, efter statsministeren meldte, at alle danske mink skulle aflives på det historiske pressemøde den 4. november.

Den tidligere landbrugs- og fødevareminister Mogens Jensen (S) var blandt andet ude den 12. november og åbne for muligheden for, at nogle få avlsdyr kunne få lov at overleve. Et håb han dog selv slukkede samme dag.

Også Rasmus Perhn (S), der overtog posten efter Mogens Jensen, åbnede kort en kattelem for bevarelse af en række avlsdyr den 2. december.

Den snak var dog for længe siden taget af bordet, ifølge departementchef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, der blev afhørt i minkkommissionen torsdag. 

Hun forklarede, at der allerede på et møde i koordinationsudvalget den 3. november 2020, den dag hvor Statens Serum Institut  (SSI) kom med deres nye risikovurdering, der lød at en fortsat minkavl ville indebære en "betydelig risiko for folkesundheden", blev diskuteret, at det ikke var en mulighed.

"Det er en risikovurdering, der taler for sig selv", sagde Barbara Bertelsen og fortsatte:

"På mødet spurgte flere, blandt andet statsministeren, om der er mulighed for at beholde nogle avlsdyr", sagde hun.

"Men det afviste Mogens Jensen (daværende landbrugs- og fødevareminister), der forklarede, at branchen selv kun kunne se en pointe i det og ønskede det, hvis man måtte beholde 20 procent af avlsdyrene", sagde Barbara Bertelsen.

Til spørgsmålet om, om det var foreneligt med risikovurderingen skulle sundhedsminister Magnus Heunicke (S) have svaret klart nej, forklarede hun.

Altså havde man i de øverste lag af den politiske ledelse længe kortlagt, at der ikke rigtig var mulighed for at bevare en del af minkavlernes avlsdyr. 

Også Tage Pedersen, formand for Kopenhagen Fur, har flere gange efterfølgende været ude at afvise, at det kunne lade sig gøre at bevare den danske mink-genpulje med for få dyr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle