Danmarks ældste landbrugsskole fra 1799 drejer nøglen om senest i 2009.

Danmarks ældste landbrugsskole, Næsgaard Agerbrugsskole på Falster, lukker og slukker om senest to år, i sommeren 2009.

Det er den triste kendsgerning, efter at uddannelsesinstitutionen CEUS, som Næsgaard for få år siden blev en afdeling af, har opsagt sit lejemål af de historiske bygninger.

"Vores kontrakt løber frem til sommeren 2009. Inden da har vi forladt Næsgaard," siger CEUS-formand Henrik Høegh. Han begrunder beslutningen med, at CEUS kører så stramt økonomisk, at det ikke kan lade sig gøre at blive på Næsgaard uden et kortvarigt driftstilskud fra Det Classenske Fideicommis, som ejer Næsgaard.

Men det har fondens bestyrelse imidlertid afslået.

"Vi har spurgt fideicommisset, om de havde tålmodige penge nok til, at vi kunne nå frem til, at skolen kunne hvile i sig selv. Men det har de altså sagt nej til," siger Henrik Høegh.

Han vurderer ellers, at både uddannelse og elevtilgang på Næsgaard er inde i en positiv udvikling efter 'en kæmpe indsats' fra medarbejderne på Næsgaard.

"Næsgaard er landets ældste landbrugsskole, oprettet i 1799, og én af hjørnestenene i de danske landbrugsskoler. Det er med vemod, jeg skal være med til at lukke den," tilføjer Henrik Høegh, der selv er gammel Næsgaard-elev.

Uddannelser i andre rammer

Henrik Høegh understreger, at beslutningen om at forlade de historiske rammer på Næsgaard ikke nødvendigvis indebærer, at skolens uddannelser lukker.

"I løbet af august og september analyserer vi, om vi kan starte nogle af uddannelserne andre steder hernede. Jeg er ret overbevist om, at gartnerne og dyrepasserne fortsætter et andet sted, eventuelt på de tekniske skoler. Men landbrugsuddannelsen kræver me-re analyse," siger Henrik Høegh.

Lærerstaben på Næsgaard er orienteret om, at de som minimum skal forvente at flytte arbejdssted inden for de næste to år.

Eleverne fortsætter

Uddannelseschef Hans Jørgen Christiansen, CEUS Næsgaard, forsikrer, at de unge, der er optaget på Næsgaard, kan starte efter sommerferien som planlagt.

"Lærerne har meddelt, at de agter at fortsætte deres arbejde uanfægtet, og de elever, der er optaget, starter vi op efter sommerferien. Men det er klart, at vi hele tiden må have et vågent øje på, om der er basis for at køre uddannelserne," siger Hans Jørgen Christiansen.

"Det er en trist begivenhed. Det er trods alt 200 års skole, der i givet fald lukker ned. Jeg troede faktisk til det sidste, at fideicommisset ville være os behjælpelige," siger han.

christensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle