Nej, kære landmænd – byboere hader jer ikke

Dette er 'Ordet er Frit'. Det nedenstående er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Mette Frandsen, formand for Verdens Bedste fødevarer, og Felix B. Stark, stifter af Verdens Bedste fødevarer og journalist.

"Piv piv. Byboerne synes, vi er dumme, og de tager helt fejl, for vi er nemlig verdens bedste".

Alt for mange landmænd ser fejlagtigt udtalelser fra kritiske røster som udtryk for, at danskerne generelt er meget kritiske over for dem.

Senest har jeg oplevet det i nogle af de kommentarer, jeg fik til den sidste klumme, jeg skrev på disse spalter. Her argumenterede jeg for, at »vi skal stoppe med at lade som om, landbruget ikke skader miljøet«. Det gav ikke alene lidt murren i krogene blandt nogle af medlemmerne i Verdens Bedste Fødevarer, men gav også på LandbrugsAvisen.dk anledning til kommentarer, der gjorde opmærksom på, at byboerne jo da også selv skader miljøet og tager areal fra naturen til bygninger og asfalt.

Nu er pointen med denne klumme jo bl.a., at man skal være varsom med at tage kommentarer fra enkeltpersoner eller organisationer som udtryk for en generel holdning. Og ret beset ved jeg jo faktisk ikke, hvor mange landmænd der egentlig i hjertet går rundt med en følelse af, at danskerne ønsker dem hen, hvor peberet gror.

Til gengæld ved jeg – fra en undersøgelse, som Landbrug & Fødevarer står bag – at mere end fire ud af fem danskere er positive eller neutrale over for landbruget. Og jeg kunne virkelig godt tænke mig, at flere landmænd ville hjælpe til med at hamre det fast med syvtommersøm, at den positive og konstruktive tilgang er indstillingen hos langt hovedparten af danskerne.

Jeg forstår så glimrende, at man kan komme til at fokusere så meget på udmeldinger fra f.eks. landbrugskritikere som Kjeld Hansen og hans følgere, at man kommer til at tro, at det er udtryk for generelt udbredte holdninger. Men det er sindssygt vigtigt at huske på, at det i reglen kun er meget højtråbende mindretal, der præger debatten.

Det, at de højrøstede - på begge sider af debatten – fylder så meget i debatten og i vores forestillinger om, hvad dem på ’den anden side’ mener, er til gengæld en bekymrende tendens. Og det er en bekymrende tendens, som landmænd og deres organisationer burde være mere opmærksomme på, end de er på ytringerne fra Kjeld Hansen og hans ligesindede.

Det er nemlig i hovedsagen udtryk for, at en meget stor del af befolkningen ikke orker at tage del i debatten om fremtidens fødevarer. Det kan kun ændres ved at bakke meget stærkt op om dem på begge sider, der går i konstruktiv dialog. Og i langt højere grad ignorere og se bort fra sure og ensidige indspark. Vi er alle bedst tjent med konstruktiv dialog, og den får vi mest ved at give stemme til alle de danskere, der stadig bakker op om en stærk danske fødevareproduktion og samtidig ønsker sig, at den tager seriøse skridt til at forbedre sig på klima, natur, miljø, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

At det er et ønske fra flertallet af danskerne, kan landmændene også forvisse sig om med tal fra egne organisationer. Af Mejeriforeningens årlige undersøgelse af danskernes holdning til bæredygtighed fremgår det, at de fleste danskere mener, at ansvaret for en bæredygtig fremtid hviler på os alle. Politikere, forbrugere og erhverv.

Lægger man resultaterne fra de to undersøgelser sammen, når man frem til et resultat, det efter min bedste mening er ekstremt opmuntrende: Danskerne vil gerne have danske fødevarer, og de vil gerne tage medansvar for, at de i morgen bliver produceret endnu bedre, end de bliver produceret i dag.

Med det udgangspunkt bliver det meget sjovere at være landmand, og man kan meget nemmere tage lidt let på de sure kommentarer".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle