Nu skal naturpakken foldes ud

Urørt statsskov og bedre muligheder for at drive naturpleje er på dagsordenen i de kommende forhandlinger om regeringens naturpakke.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen indledte i denne uge forhandlingerne med ordførerne for de borgerlige partier om den kommende naturpakke - efter påske går forhandlingerne for alvor i gang.

Formålet med naturpakken er at standse tabet af biodiversitet inden 2020 i overensstemmelse med EUs 2020-mål. På forhånd ventes det, at den centrale del af pakken bliver udlæg af op til en femtedel af de statsejede skovarealer til urørt skov, så gamle træer kan få lov til at stå, til de falder om af ælde og rådner til glæde for biller, sommerfugle, svampe og dyreliv.

Naturtiltag

Men mange andre tiltag kommer også i spil - tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen sagde ved sin afgang, at hun havde en bruttoliste på 90 forslag klar i skuffen.

Venstres naturordfører, Anni Matthiesen, håber især, at pakken kommer til at rumme forslag, der styrker landmænds incitament til gå ind i naturpleje - hun tænker bl.a. på det forhold, at arealer kan gro ind i en § 3-beskyttelse, når landmænd f.eks. har været varsomme med at sprøjte.

»For mig er der noget grundlæggende galt i, at vi straffer landmænd, som viser hensyn til naturen.«

Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer, er helt enig. Hun håber samtidig, at der på naturpakkens beskedne udgangs-budget på 89 mio. kr. bliver plads til at bevare tilskuddet til læplantning, som står foran en afskaffelse.

hac

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle