Ny metode på vej i Tyskland: Laserlys kan kønsbestemme kyllinger i æg efter få dage

Tyske forskere har søgt patent på metode, som kan kønsbestemme kyllinger i æg, der er tre- til seks dage gamle.

Tyske forskere har udviklet og søgt patent på en ny, særlig hurtig metode til at kønsbestemme kyllingefostre i æg. Det skriver det tyske landbrugsmedie Topagrar og andre tyske medier.
Metoden ventes på markedet inden udgangen af 2021 og dermed før, et planlagt forbud i Tyskland mod at aflive nyklækkede hanekyllinger træder i kraft fra 2022.

Laserlys gennem skallen

Den nye lyn-metode til kønsbestemmelse af kyllingefostrene kan efter bare tre- til seks dage afsløre, om det er en hane- eller hønekylling, der er under udvikling i det befrugtede æg.
Metoden indebærer, at ægget belyses med en laser gennem et lille hul i æggeskallen.  
Intensiteten af det lys, der reflekteres tilbage, viser noget om de kønsspecifikke hormoner i ægget, og afslører dermed kyllingefostrets køn.

Føler ikke smerte

Fordelen ved den nye metode er ifølge forskerne bl.a, at testen kan bruges på æggene inden for den første uge og dermed så tidligt, at kyllingefostrene ikke har udviklet evnen til at opleve smerte.
Desuden kræver målingen med laserlys kun et lille hul på 2 mm i kalkskallen, hvor andre metoder har krævet, at ægget skulle åbnes helt.
Forskerne, der har udviklet den nye metode, er professor Helene Dörksen, Technische Hochshule Ostwestfalen-Lippe og Ph.D-studerende Jens Staufenbiel fra Coburg University of Applied Sciences i Bayern.

Skærpede krav fra 2024

Den tyske landbrugsminister Julia Klöcher præsenterede onsdag et udkast til lovforslag, som lægger op til at forbyde aflivning af nyklækkede hanekyllinger i Tyskland fra 2022.
Hun varslede samtidig yderligere stramninger fra 2024, hvor det af etiske grunde skal være obligatorisk at kønsbestemme æggene inden for den første uge. 
En kylling klækkes efter 21 dage.

Første land i verden

I Tyskland bliver omkring 45 mio nyklækkede hanekyllinger  hvert år aflivet, fordi de hverken lægger æg eller er særlig kødfulde.
Tyskland er ifølge Topagrar det første land i verden, der indfører forbud mod at aflive daggamle hanekyllinger. 
Landbrugsminister Julia Klöckner betegnede ved præsentationen af lovudkastet onsdag i Berlin de nye, skærpede regler som ”en milepæl for dyrevelfærden”.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle