Ny regering vil følge udspil fra L&F og DN: "Et kæmpe skulderklap"

Den nye regering vil lave en jordreform, der skal udtage landbrugsjord til natur. Initiativet følger et udspil fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening, der skal gavne både landmand og natur.

"En ny regering vil også tage initiativ til en jordreform, herunder udtagning af landbrugsjord til natur".

Sådan lyder formuleringen i aftaleteksten mellem den nye regering, EH, R og SF.

Dermed lægger de røde partier op til at følge det udspil, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening præsenterede i februar i år.

"Det er selvfølgelig et kæmpe skulderklap. Da vi præsenterede udspillet, blev det taget rigtig godt imod af både Mette Frederiksen (S) og daværende statsminister Lars Løkke (V), og Frederiksen var jo sådan set klar til at starte forhandlinger allerede dengang", siger politisk direktør i L&F Morten Høyer.

til gavn for klima og landmand

Udspillet handler om at tage op mod 100.000 hektar lavbundsjorde af dårlig kvalitet ud af drift gennem jordfordeling eller erstatning.

Det vil give mere natur, stor klimaeffekt og sikre bedre arrondering af landbrugsjorden.

"Men det er ikke billigt, og derfor kunne partierne bag aftalen godt have skøjtet lidt let hen over det. I stedet indgår det i aftaleteksten, og det er selvfølgelig noget, vi kommer til at holde dem op på", siger Morten Høyer.

Fra tørkepakken fra sidste år blev der afsat 150 mio. kr., men Mette Frederiksen (S) har tidligere lovet, at hun vil sætte mange flere penge af

Morten Høyer håber, at den nye regering vil sætte gang i arbejdet hurtigst muligt, så det kan nå at komme med i finansloven for 2020, som forhandles i efteråret.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle