Ny regering vil lave CO2-afgift på landbruget: Må ikke koste konkurrenceevne

I regeringsgrundlaget til den nye SVM-regering står det beskrevet, at landbruget skal pålægges en CO2-afgift. Detaljer om hvordan og hvornår kommer først efter ekspertgruppe har fremlagt rapport.

Landbruget får en CO2-afgift. Det var en af de elementer, som statsminister Mette Frederiksen (S) fremhævede, da hun onsdag ved middagstid stillede sig frem på et pressemøde med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen og Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen, og præsenterede regeringsgrundlaget til den nye SVM-regering.

Regeringsgrundlaget indeholder et afsnit om en vision for fremtidens fødevareproduktion, hvor det lyder, at dansk landbrug allerede står stærkt, når det gælder grøn innovation. 

I regeringsgrundlaget bliver der ikke pillet ved det reduktionsmål for landbruget, som blev aftalt under Landbrugsaftalen fra sidste år, som lyder på, at landbrugets CO2-udledninger skal reduceres med 55-65 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990.

I regeringsgrundlaget lyder det, at det er regeringens ambition, at man fortsat skal udvikle – ikke afvikle – den danske fødevareproduktion, og at landbruget i de kommende år står over for en ambitiøs omstilling på mange områder.

- Udledningerne skal nedbringes markant, vi skal beskytte drikkevandet bedre, have mere natur og skov samt styrke økologi og den plantebaserede produktion, lyder det i regeringsgrundlaget, hvor det også hedder sig, at regeringen noterer sig, at erhvervet selv har høje ambitioner for den grønne omstilling.

Det bliver i den forbindelse bebudet, at regeringen vil fremlægge et forslag til klimaafgift på landbruget, når Ekspertgruppen for en Grøn skattereform har fremlagt deres konklusioner. Det er det såkaldte Svarer-udvalg, hvis arbejde de seneste måneder har været sat i stå, som skal fremlægge deres anbefalinger til CO2-afgift på landbruget. 

Regeringen vil bede ekspertudvalget fremlægge forskellige scenarier. Det lyder, at ekspertudvalgets anbefalinger skal ske under hensyntagen til at modvirke udflytning af produktion.

- Afgiften skal udformes på en måde, hvor erhvervet understøttes, således at erhvervets konkurrenceevne ikke forringes, og der dermed ikke flyttes arbejdspladser ud af landet samlet set, lyder det i regeringsgrundlaget.

Pengene tilbage til erhvervet

I afsnittet om vision for fremtidens fødevareproduktion lyder det, at der skal investeres i den grønne omstilling, fødevareproduktion og dets konkurrenceforhold. Pengene som CO2-afgiften kaster af sig, skal tilbage til erhvervet.

Regeringen ønsker derudover at bruge en del af Grøn Fond på yderligere investeringer i teknologi i landbrugets grønne omstilling.

Vil lave partnerskab

I regeringsgrundlaget lyder det også, at regeringen vil nedsætte et partnerskab med landbrug, fødevaresektor, naturorganisationer, forbrugerorganisationer og kommuner, som skal komme med oplæg til en samlet visionsplan for dansk landbrug.

Partnerskabet skal komme med sine anbefalinger ultimo 2023 med henblik på, at der i første halvår 2024 kan laves en samlet visionsplan for dansk landbrug.

En samlet visionsplan skal ligeledes adressere de samlede mål for arealanvendelsen i Danmark til landbrug, natur, udbygning af vedvarende energi med videre.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle