Ny tillægsmodel: Arlas andelshavere skal tælle til 80 fra næste år

Fra starten af 2023 vil der i Arlas nye bæredygtighedstillæg kunne optjenes op til 80 point.

Det bliver en lidt anden virkelighed for andelshaverne hos Arla, når 2022 bliver til 2023.

Her træder Arlas nye bæredygtighedstillæg i kraft. Den nye model for beregning af mælkeprisen har siden august været drøftet på en lang række møder mellem Arla og mejeriets andelshavere. 

- Alle vores medlemmers ideer og feedback er blevet registreret og taget i betragtning, og noget af dette input afspejles i den model, vi præsenterer i dag. Jeg er stolt over, at medlemmerne fra hele vores andelsmejeri på trods af inflation, mangel på arbejdskraft og forsyningsudfordringer har bakket op om, at tiden er inde til at motivere til bæredygtighedsforbedringer ved hjælp af tillæg, siger Arlas formand, Jan Toft Nørgaard, i en pressemeddelelse.

Tillægget er baseret på en model med et pointbaseret system, hvor landmændene optjener point baseret på deres tiltag i forhold til modellens 19 forskellige tiltag, eksempelvis foder-, protein- og gødningseffektivitet, levering af husdyrgødning til biogasproduktion, biodiversitet, kulstofbindende dyrkningsmetoder og brug af vedvarende elektricitet og skovrydningsfri soja. 

Maksimalt 100 point

Fra starten i 2023 vil der kunne optjenes op til 80 point, og det forventes, at der vil blive tilføjet yderligere 20 point til modellen til nye tiltag inden for få år, hvilket vil hæve det maksimale antal til 100 point.

For hvert point, som landmændene optjener, vil de modtage 0,03 eurocent pr. kilo mælk. De tiltag, der har størst potentiale for at forbedre klima og natur, vil udløse flest point – og dermed også det største tillæg.

Det første helår forventes mindst 270 millioner euro eller to milliarder kroner at blive fordelt via den månedlige mælkepris ud fra, hvad landmændene foretager sig i forhold til de 19 tiltag. 

Tallet er baseret på data fra Klimatjekket i 2021 og svarer til et anslået gennemsnit på 39 point eller 2,17 eurocent pr. kilo mælk. Heri er medregnet den ene eurocent, landmændene i forvejen får for at indsende Klimatjek-data, hvilket er en forudsætning for at kunne deltage i tillægsmodellen. 

For en gennemsnitlig Arla-landmand med en gennemsnitlig årlig mælkeproduktion på 1,2 millioner kilo betyder det, at cirka 26.000 euro eller lidt over 193.000 kroner af mælkeprisen vil stamme fra landmandens aktiviteter i forhold til miljømæssig bæredygtighed. 

Den gennemsnitlige udbetaling kan dog blive højere allerede det første år, da det forventes, at nogle landmænd vil forsøge at optjene så mange point som muligt fra starten, f.eks. ved at skifte til vedvarende elektricitet i løbet af 2023.  

Belønner både nye og fremtidige tiltag

Den nye tillægsmodel belønner både nuværende og fremtidige tiltag og indeholder klimatiltag, der er relevante for de forskellige landbrugssystemer, som er repræsenteret i andelsselskabet Arla.

Landmændene belønnes for tidligere tiltag, da de har bidraget til at sænke Arlas samlede CO2e-emissioner gennem årene, og det er vigtigt, at disse aktiviteter fortsætter. 

Modellen for bæredygtighed har fra starten stærkt fokus på klimatiltag og vil blandt andet belønne nogle af de tiltag, der er mest virkningsfulde, gennemførlige og omkostningseffektive i forhold til at nå målet om at reducere udledningerne med 30 procent senest i 2030.

Efterhånden som bæredygtighedsdagsordenen og videnskaben modnes, vil der blive tilføjet flere muligheder til modellen.

Den første udbetaling af det nye tillæg sker i august næste år.
 

Faktaboks

Bæredygtighedsmodellen

Modellen er et pointbaseret system, hvor der optjenes point i forhold til 19 tiltag. Hvert point udløser 0,03 eurocent pr. kilo mælk.

Kategorierne af tiltag omfatter de såkaldte Big 5:

  • Fodereffektivitet
  • Gødningsanvendelse
  • Arealanvendelse
  • Proteineffektivitet
  • Dyrenes robusthed

Derudover får landmanden point for håndtering af husdyrgødning, bæredygtigt foder, vedvarende elektricitet, biodiversitet og kulstofbindende dyrkningsmetoder samt indsamling af viden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle