Nye oplysninger: Kun fire corona-tilfælde udenfor branchen kan føres tilbage til mink

Meget tyder på, at kun fire personer udenfor minkbranchen er smittet med coronavirus fra mink. Venstre er rasende og vil have minkaflivning stoppet omgående.

Nye oplysninger om smitten af corona fra mink til mennesker får nu Venstre til at kræve aflivning stoppet omgående.

I et folketingssvar fra fødevareminister Mogens Jensen (S) til DFs Bent Bøgsted, fortæller han nemlig hvor mange personer i Danmark, der er smittet med covid-19 i den variant, der kan føres tilbage til mink.

Her fremgår det, at 176 personer har været smittet med minkvariationen, men det, Venstre og landbrugsordfører Erling Bonnesen hæfter sig ved, er følgende linje:

"Ud af de 176 bekræftede tilfælde er der mindst 4 personer uden kendt tilknytning til en minkfarm", lyder det i svaret fra Mogens Jensen.

Erling Bonnesen siger:

"Jeg læser det sådan, at meget tyder på, at kun fire personer udenfor minkbranchen i hele Danmark er smittet med covid-19, der stammer fra mink. De oplysninger vælter fuldstændig regeringens strategi og indsats på området, og jeg mener, man bør stoppe nedslagtning af raske og syge mink omgående".

ren politisk beslutning

Fødevareministeren har ved flere lejligheder forsvaret regeringens strategi om at aflive coronasmittede mink og raske mink i nærheden med, at smitten let kan sprede sig fra mink til mennesker og forværre pandemien.

Er der kun tale om fire personer udenfor minkbranchen, siden coronavirussen fik fat i landets minkbesætninger i sommer, holder ministerens forklaring ikke, mener Erling Bonnesen.

"Det her udstiller fuldstændig regeringens manglende faglige grundlag for sine beslutninger. Det peger på, at det har været rene politiske beslutninger uden fagligt hold i virkeligheden", siger Venstre-ordføreren og fortsætter:

"Det er grotesk, at regeringen har iværksat så omfattende nedslagtninger, som truer hele branchens livsgrundlag, på så løst et grundlag. Det må omgående ændres og sættes på pause, så erhvervet kan overleve".

Erling Bonnesen får allerede onsdag mulighed for at grave i sagen, når der er samråd i Folketinget om regeringens håndtering af corona i mink. 

Her vil ordføreren bore i, om det kan passe, at kun fire personer uden for minkbranchen er blevet smittet med minkvarianten af corona.

LandbrugsAvisen forsøger at få en kommentar fra fødevareminister Mogens Jensen.

Faktaboks

Svaret fra fødevareminister Mogens Jensen (S), som han har indhentet hos Fødevarestyrelsen:

"Veterinær Konsortiet har opgjort, at der fra den 8. juni 2020 til den 20. oktober 2020 i Region Nordjylland påvist COVID-19 hos 2281 personer. Der er sekvensresultater for 557 personer, hvoraf 167 personer var smittet med COVID-19 minkvarianten.

Der i alt fundet 176 tilfælde af COVID-19 minkvarianten i hele Danmark. Ud af de 176 bekræftede tilfælde er der mindst 4 personer uden kendt tilknytning til en minkfarm.”

Læs svaret her.

Emneord

coronavirus mink , politik , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle