Nye tal: Både europæere og amerikanerne drikker mindre mælk

Færre skåle med cornflakes - og mindre mælk i kaffen. Forbrugerne i Europa og USA reducerer mælkeforbruget.

Forbrugerne i USA og EU tager færre liter mælk med hjem, når de har været på indkøb.

Det viser nye tal fra både EU og USA. Her melder både Eurostat og amerikanske USDA om fald i forbruget af drikkemælk det seneste års tid.

Eurostat, der er EU-kommissionens statistikenhed melder om et fald i produktionen af drikkemælk på hele 3,7 procent for perioden fra januar til august i år, når man sammenligner med samme periode sidste år.

I USA melder USDA, at salget af "flydende mælkeprodukter", altså drikkemælk, er faldet med samlet set 1,7 procent fra januar til og med september i forhold til samme periode sidste år.

Især de økologiske "organic" varer mærkede tilbagegang - nemlig på 2,6 procent i forhold til 2018-salgene.

September måned bød dog på en fremgang på 6,9 procent i forhold til sidste år. Og det økologiske salg udgør med 1.877 millioner pund i solgte mængder væsentlig mindre i USA end herhjemme. De konventionelle produkter solgte nemlig i samme periode 32.304 mio. pund.

Over for flere amerikanske medier har flere eksperter peget på, at forbrugerne i en vis grad har droppet det daglige glas mælk til måltiderne - og også i et vist omfang har erstattet det med plantebaserede soja-, havre- og mandeldrikke.

Men i forbindelse med kollapset i den amerikanske drikkemælks-mastodont Dean Foods, der er verdens 11. største mejeri, bliver det også påpeget, at amerikanerne har droppet morgenmaden med cornflakes og andre morgenmadsprodukter derhjemme - for i stedet at snuppe en powerbar på vejen til job.

Store forskelle i EU

I EU melder Eurostat om store forskelle i, hvor produktionen af drikkemælk falder.

Værst ser det ud i Spanien, hvor der meldes om tilbagegang på over 10 procent for salget fra januar til august i forhold til samme periode sidste år.

Også Portugal, Slovakiet og Italien kan melde om fald på over 5 procent. I Tyskland er faldet derimod under gennemsnittet, med -1,59 procent, mens Danmark har rapporteret 1,18 procents fald. Sverige rapporterer om fald på -3,36 procent.

Blandt de lande, der kan melde om stigninger, er lande i den østlige del af Europa, nemlig Rumænien, Letland, Ungarn, Kroatien, der alle ligger med vækst på over 4 procent i produktionen.

Dertil kommer Irland, hvor der meldes om en stigning på 5,86 procent.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle