Nyt danmarkskort klar: Viser kæmpe potentiale for minivådområder

Potentialet for at etablere minivådområder i Danmark er blevet endnu større. Et nyt kort tilføjer 500.000 hektar ekstra til det samlede areal.

Et område svarende til Vendsyssel-Thy plus lidt ekstra kan nu potentielt anvendes til at fjerne kvælstof fra naturen.

Et nyt kort, som DCA – Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug – har udarbejdet for Landbrugsstyrelsen, viser, at der kan etableres minivådområder på yderligere 500.000 hektar i Danmark.

Det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Dermed er over 2.600.000 hektar fordelt over hele landet potentielt egnet til at etablere minvådområder på. For landmændene bliver det nu nemmere at gøre en indsats for miljøet.

"Der har været en massiv interesse fra landmænd for at etablere minivådområder. Med kortet i hånden kan landmændene nu se, hvor de i 2020 kan søge om at anlægge nye minivådområder, der især kan komme vandmiljøet til gavn", siger enhedschef i Landbrugsstyrelsen Mette Hyldebrandt-Larsen. 

Minivådområderne hjælper med at nedsætte udledningen af kvælstof i naturen. I forhold til tidligere er ådale og vandløb afgrænset mere præcist i det nye kort. Derfor er det område, hvor der potentielt kan etableres vådområder, forøget med mere end 500.000 hektar.

"Kortet er til inspiration for landmænd, så de ser mulighederne på deres jord i stedet for begrænsningerne. Vi kan kun opfordre landmænd, som er interesserede i at lave et minivådområde, til at tage fat i en oplandskonsulent allerede nu. De kan hjælpe med at vurdere de lokale forhold mere præcist", siger enhedschef Mette Hyldebrandt-Larsen.

Det kræver altid en vurdering af de lokale dræningsforhold for at vide, om et område er egnet til et minivådområde. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at tage prøver af drænvandet.

Se kortet her. Under 'Minivådområder' i sidemenuen skal du vælge kortet 'Minivådområdekort 2020, før'.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle