Nyt projekt skal løse udfordringer med kvaliteten af afgasset gylle fra biogasanlæg 

Når en landmand leverer sin husdyrgødning til et biogasanlæg, har det en positiv påvirkning på klimaet i form af reducerede metan-emissioner på gården. For at sikre en fortsat stærk cirkulær økonomi, hvor affald og restprodukter både giver energi og gødning, er der dog nogle udfordringer, der skal løses.

Landmænd oplever i stigende grad udfordringer med kvaliteten af den afgassede gødning, når den kommer tilbage fra biogasanlægget. Derfor søsætter Seges Innovation et ambitiøst innovationsprojekt sammen med seks centrale aktører på biogasområdet. 

Det skriver Seges Innovation i en pressemeddelelse.

Udbredelsen af biogas spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling af både energi- og landbrugsproduktion.  

Når råvaregrundlaget for biogassen begynder at ændre sig opstår der en barriere for opbakningen og udbredelsen af biogas. 

Biogasanlæggene har allerede udnyttet en stor del af affaldsprodukterne til biogas, og den uudnyttede ressource, der kan levere den fortsatte vækst, kommer fra plantemateriale og mere fast møg.  

- Den fremtidige udbygning af biogasbranchen forventes at blive baseret på halm og andre svært-omsættelige biomasser, og hvis ikke vi får udviklet og demonstreret nye metoder til produktion og anvendelse af gødning fra biogasanlæggene, får vi ikke maksimalt udbytte af miljø- og klimaeffekter ved biogas. Derfor har vi samlet hele værdikæden fra biogasanlæg til mark i GIGA-projektet, der skal levere de nødvendige løsninger til at sikre, at biogasan-læggene i fremtiden leverer både klima-, miljø- og gødskningsgevinster i landbruget,  siger Lars Villadsgaard, Chefkonsulent og afdelingsleder for Biogas og Bioraffinering i Seges. 
 
GIGA-projektet gennemføres i samarbejde med Nature Energy, Stiesdal SkyClean, Agri Energy Vrå, Højgaard, Samson og Aarhus Universitet. De involverede bidrager både med egne midler og med opbakning fra Landbrugsstyrelsens GUDP-midler til at realisere energiprojektet, som har fået navnet GIGA. Der investeres i alt 20 millioner kroner og en målrettet indsats i perioden 2024-2027. 

Projektet GIGA er netop startet, og afsluttes i 2027. 

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle