Pape og Ellemann er klar til bindende klimamål for landbruget

Forud for afgørende forhandlinger om landbrugsaftale er Venstre og Konservative klar til bindende klimamål.

Venstre og Konservative slår i en fælles erklæring fast, at de gerne sætter deres underskrift på en aftale om klimareduktioner i landbruget, som indeholder et bindende mål.

Til gengæld skal en række betingelser opfyldes, og det er ikke tilfældet i regeringens nuværende planer, mener de to partier.

Det fremgår af et brev, som de to partiers formænd, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), har sendt til finansminister Nicolai Wammen (S).

Tidligere har det netop blandt andet været Socialdekratiets krav om bindende mål, der har skilt de to blokke.

"Vi er bestemt klar til at acceptere et bindende mål. Og 40 til 60 procent lyder nærmest i den lave ende. Men det er vi klar til. Vi skal have en bred aftale og en ansvarlig aftale", siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge Søren Pape Poulsen er brevet et forsøg på at overtale regeringen til at undgå en aftale, der udelukkende baserer sig på regeringens støttepartier.

"Vi har selv vist en vej. Og hvis man vil følge den vej, er vi klar til at sige, at det her kan lande på 60 procent (som bindende reduktionsmål, red.), hvis vi så bare kan få alt omkring det til at hænge sammen", siger Søren Pape Poulsen.

"Vi er ikke skræmt af bindende mål. Man skal bare kunne opfylde dem", tilføjer han.

Bindende klimamål var ellers ikke en del af Venstres og De Konservatives fælles udspil med alle de blå partier. Begge partiledere har dog tidligere flirtet med tanken om et bindende mål.

Af brevet fremgår det også, at Venstre og De Konservative står fast på, at der skal sendes flere penge til landbruget, og at reduktionerne skal opnås gennem kollektive virkemidler fremfor restriktioner over for de enkelte landmænd.

Derudover vil de borgerlige partier stadig gerne have en anden opgørelse af niveauet af kvælstof i danske farvande, og der skal stadig sættes penge af til at udtage 100.000 hektar lavbundsjord.

Regeringen har tidligere afvist, at det er muligt at udtage så meget lavbundsjord, og fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehn (S) har sagt, at "det ikke er realistisk".

"Man har fra regeringens side et synspunkt om, at små arealer kan man ikke regne med. Sådan ser vi ikke på verden", siger Jakob Ellemann-Jensen, mens Søren Pape Poulsen opfordrer til, at regeringen rykker sig.

"Alle skal rykke sig. Landbruget skal rykke sig. Partierne skal rykke sig. Det eneste, der åbenbart ikke skal rykke sig, er styrelsen og ministeriet. De holder stædigt fast ved deres gamle metoder", siger K-formanden.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, skriver i en skriftlig kommentar, at han er enig i de to borgerlige partiers hensigter om et bindende mål for klimareduktioner i landbruget.

"Det kræver, at Ellemann og Pape ikke alene i ord, men også i handling er klar til at tage ansvar for den grønne omstilling af dansk landbrug", skriver han.

Det har ikke været muligt at stille uddybende spørgsmål til S-ordføreren.

/ritzau/

Emneord

Landbrugsaftale 2021

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle