Pengene er væltet ind: Landmand kæmper for at bevare lokal købmandsforretning

Slagtekalveproducent Finn Thøgersen kæmper for, at den lille købmand i Sevel kan overleve - og gerne blive udvidet. Indtil videre har projektet rejst 2,6 mio. kr. i anparter.

Der er både skole, bageri, kro, hal, plejehjem, campingplads og en lille brugs i den midtjyske by Sevel.

Men skal dagligvarehandlen overleve lokalt, er der brug for at kigge på en ny placering med nye lokaler til købmanden - og derfor har en gruppe lokale borgere med slagtekalveproducent Finn Thøgersen i spidsen kastet sig ud i kampen for at sikre butikken.

En kamp, der siden har fået de lokale til at give tilsagn om 2,6 millioner kroner til projektet og fået dagligvarekoncernen Dagrofa til at garantere huslejen til butikken de næste 10 år.

Hele historien begynder for to år siden, da den lokale købmand, der kan skimte sin pension, på borgerforeningens generalforsamlingen siger, at "hvis der skal være en købmand i Sevel fremadrettet, så vil han vurdere, at der er brug for at bygge nyt", som Finn Thøgersen fortæller:

"Den nuværende butik ligger indeklemt, og det er ikke det rigtige sted at lægge en investering. Så borgerforeningen blev opfordret til at finde en ny placering, som ville være egnet for en overtager", siger 63-årige Finn Thøgersen, der har forpagtet Sevel Præstegård i 40 år.

Her producerer han årligt 420 kalve til Danish Crown og dyrker 60 hektar med primært vår- og vinterbyg samt 5 hektar med roer til vinterfoder.

Borgerne samler sammen

Nu arbejder en gruppe på at finde en ny placering og finansiering til en ny købmand i byen.

"En undersøgelse blandt borgerne viste, at der var rigtig stor opbakning til at fremtidssikre Sevel med en købmandsbutik", siger Finn Thøgersen, der er formand for købmandsgruppen.

På et møde i Sevel Hallen i efteråret 2021 var 300 beboere mødt op for at høre mere om projektet.

"Og inden vi gik hjem den aften havde folk tegnet sig for den første halve million", siger han.

Projektet er oprettet som et APS og der er indtil nu givet tilsagn om i alt 2,6 mio. i anparter fra de lokale.

"Det er fantastisk, at der har været sådan en opbakning. Alle de penge, vi selv kan samle ind, skal vi jo ikke ud og låne andre steder", siger Finn Thøgersen, der regner med at projektet mindst vil koste 9 millioner og at en del af finansieringen skal findes gennem lån i kreditforeningen samt gennem fonde.

Det kan også en halv million kroner at hente fra EU's LAG-pulje, hvilket lignende projekter har nydt godt af.


Finn Thøgersen er landmand og bor i Sevel, hvor han forpagter Sevel Præstegaard og gårdens kalveproduktion. Han har også siddet i byrådet i Holstebro i 20 år, hvorfra billedet stammer. Foto: Holstebro Kommune

Kalvene er god medicin for en ildsjæl

Det er efterhånden lidt en fortærsket fortælling, at landmænd er ildsjæle i deres lokalområde, men prædikatet er jo opstået af en grund - og Finn Thøgersen er ingen undtagelse. 

Landmanden har længe arbejdet frivilligt i foreningslivet - han har blandt andet været KFUM spejder i 50 år og siddet i byrådet i Holstebro i 20 år.

"Så det ligger ikke fjernt for mig, at være med i sådan et projekt her. I byrådet er jeg også vant til at spejde efter projekter og være med til at tage beslutninger", siger han.

"Det handler vel om lysten til at være med til at påvirke det samfund, som vi lever i. Bønderne har altid været en aktiv del af befolkningen og været med til at præge, der hvor de har boet. Det er dét, der har drevet landbruget hele tiden - lysten til at udvikle", siger Finn Thøgersen.

Dog er det altid godt at kunne gå ud til kalvene efter særligt lange møder, eller når store beslutninger skal tænkes godt igennem.

"Jeg spekulerer ikke så meget over, den tid det tager. Hvis bare man synes, det er spændende at være med i", siger han og fortsætter:

"Men det er godt at komme hjem til kalvene og gå derude og fodre og hygge mig, når man har brugt energi på den tankevirksomhed, det kræver, når man roder i ting hvad end det er byrådet eller købmandsgruppen. Dét er god medicin".

Færre lokale købmænd

Det er en Min Købmand, der ligger i Sevel, og som en del af Dagrofa-familien betyder det, at der er hjælp at hente for Finn Thøgersen og de andre borgere i byen. Dagrofa afgav nemlig sidste år et selvudnævnt 'samfundsløfte' om at åbne flere butikker uden for de store byer.

Ifølge Dagrofa har de mindste byer fået halveret antallet af dagligvarebutikker siden 2009.

Finn Thøgersen har altså fået lovning på, at Dagrofa gerne hjælper med planlægningen af den nye borgerbutik og også vil garantere huslejen de første 10 år.

Et bredt flertal i Folketinget afsatte i 2021 også 18 mio. kr. over tre år til en pulje til borgerdrevne dagligvarebutikker i Danmarks mindre byer og landdistrikter. Der er tale om en matching-pulje, så lokale borgergrupper kan søge op til samme beløb fra den nye pulje, som de har indsamlet lokalt, dog maksimalt op til 600.000 kr.

Håbet er, at der står en ny købmandsforretning i Sevel i 2024.

"Selvfølgelig gør der det! Det er jo derfor, vi har sat det her i værk", siger Finn Thøgersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle