Pioner på mini-vådområder kan vinde pris

Ole Lyngby Pedersen fra Odder får onsdag at vide, om han vinder Verdensnaturfonden WWF’s internationale pris ”Baltic Farmer of the Year Award 2018”. Prisen gives til en landmand, der gør noget særligt for at drive landbrug på en ”hav-venlig” måde, for eksempel ved at reducere udledning af næringsstoffer til vandmiljøet..

Prisuddelingen foregår i forbindelse med landbrugsmessen ELMIA i Jönköping, Sverige, og Ole Lyngby Pedersen er som den danske kandidat oppe mod landmænd fra de øvrige otte lande, der grænser op mod Østersøen.

Det er Odder-Skanderborg Landboforening og landbrugets videncenter, SEGES, der har indstillet Ole Lyngby Pedersen til prisen. Sammen med sin bror, Per, driver han Faurgaard I/S. Bedriften består af fire gårde med et jordtillæggende på ca. 250 hektar. Her drives et konventionel svine- og plantebrug.

"Ole har været en af pionererne i arbejdet med at udvikle nye metoder til at reducere kvælstof- og fosforudvaskningen fra gården. Det er blandt andet hos ham, at der blev anlagt et af de allerførste mini-vådområder i Danmark", siger Irene Wiborg, afdelingsleder i SEGES i en pressemeddelelse.

"Det arbejde har været med til at danne basis for, at den danske stat nu giver tilskud til landmænd, der vil gøre det samme og etablere et minivådområde på deres landbrugsjord – til fordel for miljøet. Målet er, at der frem mod udgangen af 2021 skal etableres ca. 1.000-2.000 minivådområder rundt om i Danmark", fortæller Irene Wiborg, som roser Ole Lyngby Pedersens vedholdenhed og lyst til at dele sin viden med andre landmænd og omverdenen.

Ole er visionær og progressiv, og vil gerne videre og prøve nye muligheder af. Han er også en rigtig god ambassadør for arbejdet med nye miljøtiltag, ikke mindst fordi han demonstrerer, at effektiv landbrugsproduktion sagtens kan leve side om side med miljøtiltag. Han har holdt mange oplæg og han har altid gerne ville vise minivådområdet frem og fortælle om sine erfaringer til landmænd, politikere og forskere – og også internationale eksperter har været på besøg t Senest var han vært for Åbent Landbrug, lyder det videre. 

Beæret over indstilling

Ole Lyngby Pedersen selv er glad og lidt beæret over at være indstillet til prisen.

"Det er godt at se, at det vi har arbejdet med kan bruges til noget, og at andre kan se pointen og nytten af det, siger han, der først og fremmest glæder sig over at have været del af et stykke unikt udviklingsarbejde til gavn for miljøet og inspiration for andre. Det har været en stor glæde at være med til det brede samarbejde mellem vores egne organisationer i landbruget, forskere og biologer fra myndighederne. Det har på mange måder været en fin og givende oplevelse. Mit udgangspunkt har hele vejen været, at vi skal holde fast i fagligheden og stå fast på den, men samtidigt være lyttende. Det står vi os bedst ved", siger Ole Lyngby Pedersen.

Mens det brede samarbejde har været positivt, så har tiden det tager at få nye miljøvirkemidler godkendt og sat i drift, været en negativ oplevelse.

"Jeg synes, det er frustrerende og ærgerligt, at der skal gå så længe fra man konstaterer, at noget virker, til man rent faktisk kan bruge det, fordi godkendelsesproceduren går så langsomt. Når man kan måle, at noget fungerer, så skal det efter min mening ud at fungere", siger Ole Lyngby Pedersen.

Vinderen af prisen som Årets Østersø-landmand får, udover æren, 10.000 Euro.

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle