Plantedirektør melder ud: Tørken er massiv - og vil skabe udfordringer på både kort og langt sig

Danske marker tørster efter vand efter flere uger uden regn. Mulighederne for at afhjælpe tørken er begrænset, men der er muligheder for at afbøde konsekvenserne. Derfor foreslår Landbrug & Fødevarer, at der gives tilladelse til at inddrage brakmarker til foder, og opfordrer desuden kommunerne til at handle hurtigt, når det kommer til vandingstilladelser.

Vejrudsigten er barsk læsning for de danske landmænd, som må kigge langt efter nedbør. Det tørre vejr kan både ses og mærkes i markerne som tørster efter vand. Det var derfor også hovedtemaet på det netop afholdte bestyrelsesmøde i plantesektoren i Landbrug & Fødevarer.

Det fortæller sektordirektør Peter Nissen i en pressemeddelelse. 

- Tørkeindekset er rødt i hele landet, og der er desværre ikke udsigt til regn i den kommede dage. Det får konsekvenser for årets udbytte på markerne. Vejret er vi ikke herre over, men vi kigger naturligvis på, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe vores medlemmer. Vi har netop afsluttet et møde i sektorbestyrelsen for L&F planteproduktion, og her talte vi aktuelt om hvilke initiativer, vi politisk kan bringe på banen for at få de danske landmænd og fødevareproducenter, så godt og helskindet som muligt igennem denne meget tørre periode. 

I Landbrug & Fødevarer kigger man på flere tiltag, som vil kunne afbøde nogle af konsekvenserne, lyder det fra Peter Nissen. 

- Vi kommer ikke til at kunne ændre på det faktum, at vi er gået ind i en ekstremt tør periode. Det vil desværre koste på udbytterne og kvaliteten af kornet. Derfor er vores fokus først og fremmest på, hvordan vi hurtigst muligt og mest markant kan bidrage til af afbøde konsekvenserne, siger han og fortsætter: 

- Derfor har vi i dag afleveret input til Landbrugsstyrelsen, med fokus på de dispensationer, der skal gives i forhold til EU’s landbrugsstøtteregler. Det drejer sig på kort sigt om muligheden for at afgræsse og tage slet på brakmarker. Det er et tiltag, der her og nu vil kunne hjælpe mange mælke-og kvægproducenter. Særligt de økologiske kvægproducenter mangler grovfoder pga tørken. Men det er også en mulighed, der helst skal gives snart, hvis der skal være en reel foderværdi i det høstede. Derfor skal den tilladelse meget gerne gives inden for de næste få uger. 

Derudover kigger Landbrug & Fødevarer også på, hvordan kommunerne hjælper landmændene. Efter tørken i 2018, kom der nemlig en række nye regler, som skulle lette mulighederne for, at kommunerne kunne udvide tilladelserne til vanding af tørkeramte marker. 

- Vi er meget opmærksomme på, om vandingstilladelserne bliver givet i tilstrækkeligt omfang. Noget af det vi har lært fra tørken i 2018 er, at kommunerne har en meget forskellig tilgang til at give vandingstilladelser.

Netop derfor blev der vedtaget forenklede regler i 2019. Vi rækker via de lokale landbo- og familielandbrugsforeninger netop nu ud til kommunerne, så de bliver gjort særligt opmærksomme på deres mulighed for at hjælpe i den situation, vi står i. Kommunerne kan især hjælpe når det kommer til at give kortidstilladelser til vanding så hurtigt som muligt, siger Peter Nissen. 

/mebo

 

Emneord

Tørke

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle