Plejecentre besøgte malkestald ved alternativt Åbent Landbrug

Alle Koldings plejecentre var i går inviteret til en særudgave af Åbent Landbrug på Nørupgaard hos mælkeproducent Asger Christensen.

Besøgstallet var 2.500, da mælkeproducent Asger Christensen og hans familie i september holdt Åbent Landbrug på Nørupgaard.

I går tog åbnede familien igen dørene for omverdenen: Denne gang var det alle Koldings plejecentre, der var på gæstelisten.

Omkring 100 ældre ankom i løbet af dagen holdvis i busser til Nørupgaard, hvor hele familien deltog i snakken og rundvisningen på bedriften med ca. 600 malkekøer.

»Der var et af plejecentrene, der ringede i sidste uge for at høre, om de måtte komme på besøg. Det syntes vi var sådan en god idé, at vi tænkte, at vi lige så godt kunne invitere dem alle sammen,« siger Asger Christensen.

Vokseværk

Selvom vejret var gråt og en smule råkoldt, var hverken kørestole eller rollatorer en hindring, da de ældre var på rundtur i løsdriftsstalden, ved roterende kobørster, malkekarrusel og ved kalvehytterne udenfor.

»Jeg tror, det var en god oplevelse for de ældre. Mange af dem har selv relationer til landbruget på den ene eller anden måde. Flere af dem havde tjent på gårdene her på Koldingegnen. De kunne fortælle, hvor hårdt det var, og hvordan de lugtede, når de skulle i byen,« siger Asger Christensen.

Huskede tungt arbejde

»En af de ældre, som har arbejdet på en stor gård her på egnen, kunne berette om efterårets tunge arbejde, når de skulle hive sukkerroer op af den stive lerede jord. Det krævede sin mand, også når de bagefter skulle til Kolding med roerne - med hestevogn. Særlig når det gik ned ad bakke!«.

’Minder om fabrik’

Det var dog lidt af et kulturchok for de ældre at opleve stalden med 600 køer, der leverer 70 liter mælk om dagen ved de tre daglige malkninger i malkekarusellen.

»En sagde, at han syntes, det mindede om en fabrik. Han havde selv fem køer i sit barndomshjem,« siger Asger Christensen.

»Men det var ikke fordi de syntes, det var trist. Og da de så fik en kælvning med, var der for alvor gnist i øjnene. Den gnist var dejlig at se,« siger Asger Christensen.

»Det er deres generation, der har skabt det samfund, vi har i dag. Så jeg vil gerne være med til at give lidt den anden vej.«

Lille ’shitstorm’

Flere lokale medier og bl.a. TV Syd var med, da arrangementet på Nørupgaard løb af stablen.

Det har efterfølgende givet kommentarer på de sociale medier - også nogen ubehagelige.

Nogle anklager Asger Christensen for kun at have tanke for at blive genvalgt til Kolding Byråd ved Kommunalvalget i november.

»Men det tager jeg med et skuldertræk. Den gnist, jeg så i de ældres øjne var det hele værd. Og så var det altså plejehjemmet, der kontaktede os, og ikke omvendt,« siger Asger Christensen.

Han har allerede besluttet at gentage arrangementet til næste år, kommunalvalg eller ej.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle