Prisnegativ afgrøde-rapport sender korn lavere

Torsdagens afgrøderapport fra WASDE var overvejende prisnegativ, og så møder 1. generation biodiesel stigende kritik i EU, hvilket sender rapsfrøene lavere

Torsdag aften udkom oktober måneds WASDE-rapport (det amerikanske landbrugsministeriums månedlige rapport), og den viste sig overvejende fra sin prisnegative side.

Majsen blev dagens største taber og med prisfald på 3,5 procent, og den primære drivkraft bag prisfaldene i hvedemarkedet. Det skriver Jyske Markets.

Matif møllehveden formåede i første omgang ikke at bryde gennem modstanden i 180-euro niveauet og blev sendt en procent lavere, men befinder sig fortsat i det overkøbte terræn.

Sojabønnerne klarede sig bedre og lukkede uændret, mens rapsfrøene faldt for anden dag i træk på en stærkere euro samt usikkerhed omkring 1.-generation biodiesel, som begynder at møde kritik i EU.

Sløv start til den amerikanske majseksport

Majsen har fundet support fra risikopræmier og fondenes short-covering, på et udfordrende forår og lidt vejrmæssige udfordringer her i den tidlige høst. Alt sammen udfordringer på forsyningssiden, men kigger vi på forbrugssiden, er der ikke mange prisunderstøttende nyheder.

Selvom vi befinder os tidligt i sæsonen, har den amerikanske majseksport fået en overordneligt sløv start.

Såvel eksportsalget som eksportinspektionerne er 65 procent lavere end samme tid sidste år. Eksporttempoet er presset af mere konkurrencedygtige priser ud af Ukraine og Sydamerika, og gårsdagens inspektioner viste ikke megen anderledes tendens.

Her landede de ugentlige amerikanske majssalg på blot 284.500 tons, mod ventet mellem 400-800.000 ton. Som bekendt er en ny høst undervejs i USA som vil booste lagrene, men så længe varerne ikke er
konkurrencedygtige vil eksporten forblive lav.

Samtidig skal vi ikke langt ind i det nye år, før nye sydamerikanske forsyninger igen vil ramme markedet. Når uroen har lagt sig på den anden side af den amerikanske høst, tror vi majsen får svært ved at handle meget højere end nuværende prisniveau, hvis produktionen i USA kommer nogenlunde i mål inden for USDA’s estimater.

Forhandlingerne mellem USA og Kina stadig i gang 

Handelsforhandlingerne mellem USA og Kina på top-niveau har de seneste par dage været i gang og vil fortsætte i dag. Trump har som så mange gange tidligere udtalt, at forhandlingerne går rigtigt godt, men signalerer samtidig, at det ikke er sikkert, han vil indgå en aftale, hvis man ikke kan lande en stor aftale.

Men på den korte bane virker det vigtigste mål for Kina at være, at forhindre USA i en toldforhøjelse allerede 15. oktober fra 25 procent til 30 procent på 250 mia. dollar import fra Kina. Og som goodwill hertil har Kina tilbudt fritage told på import af yderligere 10 mio. tons sojabønner.

Som nævnt lukkede sojabønnerne i går uændret i et negativt marked, og finder her til morgen igen support.
Sojabønnerne tangerer det højeste prisniveau siden juni sidste år, i 9,30 $/bushel, der adskillige gange har ageret modstandsniveau. Sojabønner ser på den korte bane ud til at have fundet stærk momentum, og ved brud af modstanden er der relativt åben op til 10 $/bushel.

En sådan stigning forudsætter i vores perspektiv, at Kina vil fortsætte med at opkøbe amerikanske
bønner, da efterspørgselsbilledet ellers ser udfordret ud. Uden et sydamerikansk vejrmarked på den anden side af nytår, har vi på den mellemlange bane ikke de store forventninger om at sojabønner og skrå stikker voldsomt af fra nuværende prisniveau.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle