Råvaremarkeder: Møllehvede i højeste prisniveau i 11 måneder

Hvede sendes ud af Europa i store mængder. Imens strømmer rapsen ind, melder markedsrapport

På trods af en helligdag i det amerikanske i forbindelse med Martin Luther King Day, handlede det europæiske afgrødemarked højere under relativ tynd volumen. Det skriver Jyske Markets i sin daglige afgrøderapportering.

Møllehveden fortsatte opturen på gammel høst, hvor marts-20 kontrakten ramte det højeste niveau i 11 måneder.

Møllehveden har de seneste par måneder fundet støtte fra en stærk eksport, hvor den europæiske hvede oplever svagere konkurrence fra rivaliserende oprindelser end normalt på denne tid af sæsonen.

Siden sæsonstart 1. juli spurter den europæiske hvedeeksport fremad og er steget 71 procent  sammenlignet med samme periode sidste sæson til 15,72 mio. ton mod 9,19 mio. ton i 18/19 sæsonen.

Frankrig er topeksportøren efterfulgt af Rumænien og Bulgarien, mens topdestinationerne er Algeriet, Saudi Arabien og Egypten.

Også den ukrainske eksport nyder godt af svagere konkurrence fra de russiske oprindelser. Den ukrainske afgrødeeksport er denne sæson steget 29% til 33,9 mio. tons, heraf udgør hvedeeksporten 15,5 mio. ton der er en stigning på 38 procent år-over-år.

Hvede holder stærkt momentum

Det gode franske eksporttempo resulterer i forventninger om en strammere forsyningsbalance. Algeriet der traditionelt er en topkøber af fransk hvede, offentliggjorde i går en ny såkaldt tender, hvor de søger 50.000 ton hvede til levering i marts, og det nuværende prisniveau taget i betragtning, kan fransk hvede igen komme i betragtning.

Sidst men ikke mindst er de europæiske vinterhvedearealerne for kommende høst hæmmet af det våde efterår.

Hveden har altså fundet styrke fra flere fronter, fortsætter opturen og holder et stærkt momentum. De tekniske indikatorer begynder igen at bevæge sig op i det overkøbte terræn og marts-terminen kæmper samtidig med at komme over niveauet i 195 EUR/ton.

Noget tyder også på, at salgsinteresserne i det fysiske marked er stigende på nuværende højere niveauer, hvor der kan skabes balance i regnskabet for producenterne.

Rapsfrø løftes højere efter kraftigt prisfald

Et par procents stigning til palmeolien kombineret med højere oliepriser løftede i går rapsfrøene i underkanten af en procent højere, og rapsfrøene lægger dermed afstand til sidste uges kraftige prisfald, hvor de var tæt på at ramme 400 EUR/ton.

Palmeolien fortsætter imidlertid med at være ganske volatil på ryggen af de handelsspændinger der er mellem verdens største importør af palmeolie, Indien, og verdens andenstørste producent, Malaysia, og derfor er stigningen i går i dag afløst af et prisfald.

EU importerer store mængder raps

På fredag begynder fejringen af de kinesiske nytår, der fortsætter frem til og med torsdag i næste uge, og på den baggrund må en lavere aktivitet i det vegetabilske oliemarked og afgrødemarked som helhed forventes.

Mens hvedeeksporten ud af Europa spurter afsted, så gør det samme sig gældende for rapsfrøimporten ind i EU. De seneste europæiske handelsdata viser at EU denne sæson allerede har importeret 3,9 mio. ton
rapsfrø, en stigning på 50 procent sammenlignet med sidste sæson, og omtrent dobbelt så meget som 5-års gennemsnittet.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle