Radikal ordfører: Meget kritisk, hvis hæren fortsatte ulovlig mink-ordre

Fortsatte blandt andet Hæren med at udføre ordre, som regeringen vidste var ulovlig? Det spørger Radikales Kristian Hegaard.

Gjorde fødevareministeren virkelig nok for at stoppe ordre om at aflive alle danske mink, da man opdagede, at der ikke var lovhjemmel til det?

Det spørgsmål nager stadig hos den radikale ordfører Kristian Hegaard efter et samråd med minister Mogens Jensen (S) tirsdag morgen.

Hele tre dage efter ministeren informerede Folketingets partier om den manglende lovhjemmel, lagde hærchef Michal Lollesgaard nemlig en video på Facebook, hvor han fra Holstebro-området giver en status på "vores minkaflivnings-operation", som han selv siger i videoen.

meget, meget kritisk

Kristian Hegaard forsøgte tirsdag at få svar på, om Hæren - uden lovhjemmel - bistod med aflivning af alle landets minkfarme, eller om Hæren kun arbejdede i smittezonerne. Dog uden held.

"Jeg undrer mig meget over at se en hærchef stå og tale om det, han kalder en 'minkaflivningsoperation' flere dage efter, ministeren vidste det var ulovligt. Derfor gav jeg også ministeren mulighed for at rydde misforståelser af vejen, men det fik vi ikke et klart svar på", siger Kristian Hegaard og fortsætter:

"Det betyder, at den meget væsentlige tvivl stadig består. Det er meget, meget kritisk, hvis man som offentlighed myndighed i tre-fire-fem dage fortsætter med at udføre noget, som man ved er ulovligt".

hvorfor stresser hæren minkavlerne?

Kristian Hegaard er ikke den eneste, der har hæftet sig ved hærchef Michael Lollesgaards video.

Politisk redaktør på BT Henrik Qvortrup skriver på Twitter, at han ikke troede, at han skulle opleve den slags i Danmark, mens Venstres Ellen Trane Nørby spørger:

"Hvorfor render Hæren fortsat rundt og stresser minkavlerne, når det nu er en uge, siden regeringen fandt ud af, at Mette Frederiksens aflivningsordre er grundlovsstridig?".

Hæren står bl.a. for optælling og overvågning af minkfarme, der skal slås ned. For at imødekommen kritikken udgav Fødevarestyrelsen mandag en pressemeddelelse, hvor det fremgår, at "optællingerne uden for zonerne kan udelukkende foregå efter aftale med avlerne".

fastholder pres

Tirsdag morgen siger den radikale Andreas Steenberg, at "det ser svært ud for Mogens Jensen at fortsætte som minister", men Kristian Hegaard vil ikke svare på, om partiet fortsat har tillid til ministeren.

"Nu må vi få de svar, som udestår, og så vil vi lave vores konklusioner ud fra det. Jeg håber, vi bliver klogere, når redegørelsen kommer onsdag eller ved samrådet torsdag", siger Kristian Hegaard og tilføjer:

"Samrådet tirsdag gjorde hverken fra eller til. Vi kan garantere, at vi fastholder presset for at opklare den her alvorlige sag".

Landbrugsavisen.dk stillede mandag en række spørgsmål til Forsvaret, som vi stadig afventer svar på.

Faktaboks

TIDSLINJE

  • Tirsdag 3. november
    • Regeringens koordinationsudvalg beslutter at aflive alle danske mink. Her deltager statsministeren, justitsministeren og fødevareministeren blandt andre.
  • Onsdag 4. november
    • Regeringen holder pressemøde og siger, at alle danske mink skal aflives.
  • Weekenden 7.-8. november
    • Regeringen bliver bekendt med, at der ikke er lovgrundlag for beslutningen. Fødevareminister Mogens Jensen (S) kan endnu ikke sige, hvornår han præcist får det at vide.
  • Søndag 8. november
    • Fødevareministeren ringer rundt til partierne og beder om opbakning til en hastelov, der skal gøre det lovligt at aflive alle mink.
  • Tirsdag 10. november
    • Fødevarestyrelsen udsender nyt brev om, at der kun er tale om en opfordring til at aflive alle mink.
  • Onsdag 11. november
  • Mandag 16. november
    • Regeringen lander en smal aftale med støttepartierne om en lov, der skal gøre aflivningen alle mink lovlig.

Emneord

coronavirus mink , politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle