Randers Regnskov afviser kritik af bison-projekt: Skabte nyttig viden om rewilding

Bison-projekt hos Randers Regnskov måtte opgives men har givet nyttig viden om rewilding med bisoner, siger direktør Henrik Herold. Han afviser dyrlæges kritik.

Randers Regnskov afviser dyrlæge Jens Kristoffersens kritik af Regnskovens bison-projekt, hvor kun fire af 12 bisoner overlevede opholdet hos Randers Regnskov i perioden 2012 til 2019.

Dyrene manglede mineraler og blev angrebet af parasitter efter at have gået på et område, der viste sig at være uegnet til bisoner. De fire overlevende blev sendt til Lille Vildmose til Aage V. Jensens Naturfond.

Engen blev for våd

"Engen blev for våd i forbindelse med en vandstandsstigning fra Gudenåen. Derfor blev næringsindholdet i græsset for lille og paratsittrykket for højt. Derfor valgte vi at sende de sidste dyr til Lille Vildmose, forklarer direktør Henrik Herold, Ranxders Regnskov.

"Da vi opdagede, at de manglede mineraler, fik vi vendt situationen for nogle dyr, men dem, vi ikke kunne vende det for, var vi nødt til at aflive".

"Vi opfandt rewilding"

Randers Regnskov har ikke bisoner i dag, men Henrik Herold ikke betegne bison-projektet som en fiasko.

"På sin vis har det været en succes: Vi var de første i Danmark, som havde europæisk bison som rewilding og jeg synes faktisk, Randers Regnskov har opfundet rewilding i Danmark".

"At det så ikke lykkedes her, skal ses som den evidens, der skal bruges, for at have bisoner i rewilding.
Det har vist, at man skal sørge for at have større arealer og mere højjord. Det ville vi gerne have haft i Randers, men det var der ikke mulighed for".

Henrik Herold.understreger samtidig, som Naturstyrelsen, at europæisk bison er genetisk svag på grund af indavl og sammenfatter sit svar på kritik fra dyrlæge Jens Kristoffersen således:

"Bison-projektet har ikke været en succes på det område, det var tænkt. Men det har skabt en masse viden om hold af bisoner og rewilding i Danmark".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle