Regeringen: Interessen for landbrugsuddannelse skal starte i folkeskolen

Folkeskolen skal gøre elever klar til jordbrugs- og andre håndværksuddannelser og erhvervsskolerne skal styrkes, siger regeringen i et nyt udspil.

Regeringen vil styrke kvaliteten og miljøet i erhvervsuddannelserne.

Mange erhvervsskoler er allerede godt med, men med initiativerne vil regeringen blandt andet arbejde for, at alle elever, når de møder ind første dag på en erhvervsuddannelse, oplever, at erhvervsskolen både tilbyder undervisning med solid faglighed, et attraktivt miljø og mulighed for fordybelse og afklaring.

Sådan lyder det i dagens udspil fra regeringen om erhvervssskolerne.

Et udspil, der dels skal sikre bedre miljø i erhvervsskolerne, men også at man i folkeskolen styrker de praktiske fag, så en uddannelse inden for håndværksfag og jordbrug bliver et naturligt valg.

Udvidet grundforløb

Styrkelsen sker for eksempel ved at udvide grundforløb 1 med ét år, så elever i op til to år efter afsluttet 9. eller 10. klasse kan få det længere introducerende forløb, inden de skal vælge uddannelse.

Også de ældre elever får mulighed for mere tid til afklaring og fagene med det nye introducerende grundforløb, GF+, der skal ligge før grundforløb 2.

Derudover vil erhvervsskoler opleve at få mere frihed og initiativ. Beslutningskraften på erhvervsskolerne bliver styrket, og der skal være mindre bureaukrati og stærkere bestyrelser.

Initiativet bliver godt modtaget af Gartneriets og Landbrugets arbejdsgivere, GLS-A.

Mangler arbjedskraft

Ifølge direktør i GLS-A, Jens Bjørn Poulsen, mangler der kvalificeret faglært arbejdskraft i de grønne brancher, og den efterspørgsel bliver kun større med tiden.

"Erhvervsskolerne spiller en stor rolle i uddannelsen af fremtidens arbejdskraft, og det er institutioner vi skal værne om. Den teknologiske udvikling skal også følge med på skolerne, så at regeringen nu vil tilføre to milliarder over de næste fire år, betyder rigtig meget", siger direktør i GLS-A, Jens Bjørn Poulsen.

Efterspørger fællesskaber

Styrkelsen af erhvervsskolerne omfatter endvidere investeringer i skolehjemmene, og netop skolehjemmet er en af de helt store fordele ved mange erhvervsuddannelser.

"Vi ved at unge mennesker efterspørger fællesskaber, og det er noget skolerne kan give dem. Her kan de være sammen med andre unge, der har samme interesser og faglige fokus, og det er en kæmpe gevinst. Hos GLS-A er vi overbeviste om, at uddannelsernes særlige fællesskab giver bedre faglærte", fortæller Jens Bjørn Poulsen.

Brug for uddannede

Langt de fleste af GLS-As medlemsvirksomheder har medarbejdere, som har en erhvervsuddannelse som baggrund.

"Der er brug for dygtige faglærte medarbejdere i jordbrugserhvervene, og det er samtidig helt afgørende, at der står kvalificerede medarbejdere klar, når virksomhederne skal have ført investeringer i nyt byggeri, udstyr eller inventar ud i livet", slutter Jens Bjørn Poulsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle