Rekord meget stivelse i jævnt år for kartoffelmelsfabrik 

Karup Kartoffelmelsfabrik har aldrig haft en højere stivelsesprocent, men samlet gik produktionen tilbage i 2021.

Det kolde forår i 2021 så ud til at begrænse kartoffelavlen, men gode vækstbetingelser sensommeren og efteråret samt sen nattefrost endte med at betyde en avl over middel.

Sådan beskriver bestyrelsesformand for Karup Kartoffelmelsfabrik, Kristian Møller Sørensen fabrikkens 2021 i sin seneste beretning fra generalforsamlingen. 

Hvis man ser på tallene for 2021 i kroner og ører for Karup Kartoffelmelsfabrik, så blev der et overskud på 173 millioner kroner, hvoraf de 166 millioner udbetales som efterbetaling til avlerne. 

Yderligere 28 millioner kroner efterbetales for ekstra leveret kartofler i 2021, hvoraf de 23,5 millioner var afsat i regnskabet for 2020.

Det betyder, at de kartoffelavlere, der har leveret til Karup Kartoffelmelsfabrik i 2021, har fået 3,8 kroner per kilo leverede kartofler. Dermed har avlerne under fabrikken i gennemsnit fået 36300 kroner per hektar. 

Rekordhøj stivelse

Ser man så på hvad der ligger bag overskuddet på 173 millioner kroner, så glæder Formanden sig over, at der blev behandlet over 5,6 millioner tønder kartofler på fabrikken, og at den gennemsnitlige stivelsesprocent har været 20,06 procent. Et tal der ikke er set før i fabrikkens data der går tilbage til 1933. 

Det betyder at fabrikken, efter en kampagne på 86 døgn, havde produceret 139400 tons kartoffelmel i 2021. Godt 20 procent mindre end i 2020, som var et år med rekordhøst. 

Kristian Møller Sørensen noterer sig, at en reduceret produktion også har været nødvendig for at få balance på et marked, der efter europæisk rekordhøst og Covid-19´s indvirkning på at mange pomfritkartofler blev til kartoffelmel har været i ubalance i forhold til udbud og efterspørgsel.

Og til Landbrugsavisen.dk siger han, at det også er lykkedes at skabe bedre markedsbalance.

- Det er kommet. Både bedre balance og prisniveau. KMC er jo andenstørste producent af kartoffelstivelse i EU. Så det betyder noget, når vi reducerer produktionen. 

Han peger desuden på at 2022 ser ud til at blive fint rent avlsmæssigt, men hele situationen omkring gas-leveringen er en ubekendt for firmaet. 

- Vi har lavet ændringer hvor vi kunne, men hvis man lukker for gassen helt, så er vi på knapt 50 procents kapacitet. Men selv hvis det skulle ske, så tror jeg ikke man lukker i september eller oktober. Snarere i vinteren når det bliver rigtig koldt, og vi er færdige med vores kampagne først i december. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle