Sønnerne hjælper til i høst, men skal ikke selv være landmænd

På Møn vil landmandssønnen Mads Otte gå økonomivejen, mens Jacob Christensen på Lolland skal være landbrugsmaskinmekaniker.

På Møn hjælper Mads Otte sin far med høsten på bedriften Karensminde, hvor de lige er blevet færdige med at høste vinterhveden. Landskabet er enormt bakket, hvilket giver en fantastisk udsigt men en mere besværlig høst.

"Når man kører op ad, kan det rende for hurtigt igennem maskinen, og det kan derfor være svært at få en ordentlig færdigvare. Når man så kører ned ad, kan det tage for lang tid at komme igennem maskinen. På toppen af bakken er jorden også mere leret, hvilket gør høsten lidt strid", siger Mads Otte.

Bedriften har derfor anskaffet sig en Massey Ferguson MF 7278 cerea automejetærsker, som kan regulere sig efter terræn. Den hæver og sænker sig, så den kan holde sig mest muligt vandret hele tiden.

På Karensminde driver Mads Ottes far 115 hektar planteavl. De har lige høstet 10 hektar vinterhvede, og mangler nu kun noget vårbyg, som de regner med at høste færdigt inden ugen er omme. Selv om Mads Otte hjælper til i høsten og hygger sig med det, har han selv valgt en anden vej i livet.

"Jeg hjælper bare min far, men er selv ved at uddanne mig til landbrugsmaskinmekaniker, for jeg kan godt lide at skrue i maskinerne. Og så er der så mange forskellige, det synes jeg er spændende", siger Mads Otte.

Jacob høster med, men skal læse økonomi

På den 200 hektar store planteavlsbedrift Egelund på Lolland hjælper Jacob Tambour Christensen sin far, Carsten Christensen, i høsten. Han ved allerede, at han ikke selv skal være landmand, men det står ikke i vejen for det sjove.

"Når vi nu har landbrug herhjemme, så kan jeg godt lide at hjælpe til - jeg synes, det er sjovt. Men jeg skal ikke selv være landmand, jeg skal uddanne mig inden for økonomi", siger Jacob Tambour Christensen.

De er lige blevet færdige med at høste 108 hektar vinterhvede, hvor farfar på 79 år har været pilot i mejetærskeren. Selvom Carsten Christensen har overtaget familiegården, kan farfar ikke helt holde sig væk.

"Han er oppe i årene nu, men han hjælper stadig til, der hvor han kan", siger Jacob Tambour Christensen.

Vinterhveden har givet 10,5-11 ton pr. hektar med en vandprocent på 12-13, hvilket er ganske tilfredstillende, lyder meldingen. Meget af afgrøden skal bruges til foder på en svinebedrift.

Med de indsendte billeder deltager Jacob Tambour Christensen og Mads Otte i 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle