Skal vi stole på landets statsminister, bare fordi hun beder om det?

Statsminister Mette Frederiksen (S) beder oven på historisk pressemøde om, at vi må stole på hende i sms-sagen. Spørgsmålet er imidlertid, om vi med en granskningskommission ikke for længst er forbi det punkt? Det skriver LandbrugsAvisens chefredaktør Christian Friis Hansen.

"Tilbage i 2013 holdt Venstres daværende formand Lars Løkke Rasmussen et pressemøde, der pånær et kvarter varede fire timer. Det var historisk, og det var nødvendigt for ham. Han var midt i en alvorlig troværdighedskrise grundet rod med rejsebilagene i organisationen Global Green Growth Institute (GGGI). Strategien var derfor at blive siddende, til der simpelthen ikke var flere spørgsmål.

Mette Frederiksens pressemøde onsdag aften gav mindelser om mødet i 2013. Det varede halvanden timne, og vi fik set, hvordan Mette Frederiksen reagerer, når hun er kilometervis fra sin comfortzone. Det var helt anderledes famlende og ydmygt end de sædvanlige pressemøder i Spejlsalen, hvor hun ellers gang på gang har tronet som stilsikker regent af det politiske Danmark.

Der er en del sløringsrøg over den slags seancer, og vi skal ikke lade os vildlede af fyndige sms’er og bemærkninger om at holde ressortministre ud i strakt arm. Vi er dybest set ikke blevet klogere på det helt centrale spørgsmål i sagen om nedlægningen af det danske minkerhverv: Vidste Mette Frederiksen før pressemødet 4. november 2020, at der ikke var lovhjemmel til at slå alle mink ihjel?

Det er der endnu ikke ført bevis for, og det er, hvad den nedsatte granskningskommission skal afdækkke.

Men da Mette Frederiksen optrådte aller mest ydmygt på pressemødet onsdag, sagde hun noget meget bemærkelsesværdigt. »I bliver nødt til at stole på mig. Jeg er landets statsminister, jeg dækker ikke over noget«, sagde hun med reference til sit udsagn om, at hun altså ikke vidste, at der manglede lovhjemmel.

Men lige præcis dér kortsluttede det for Mette Frederiksen, for lige præcis dér rakte hun ud over logikken bag den nedsatte granskningskommission.

For hvad er årsagen til, at den er nedsat? Er det regeringens store troværdighed i sagen? Er det, at Folketingets partier har sat flueben ud for hele mink-forløbet?

Tværtimod, en sådan kommission er udtryk for noget nær den dybeste mistillid, man kan vise en regering. Kun et decideret mistillidsvotum i Folketingssalen eller en rigsretssag taler med større bogstaver.

Så vi har for længst passeret punktet, hvor landets statsminister kan række ud efter offentlighedens sympati i denne sag.

Tilliden er tyndslidt, ikke mindst når man tager i betragtning, at hun og hendes administration kun fodslæbende og med hovedet i offentlighedens skafot har reageret på granskningskommissionens ønske om at få rekonstrueret slettede sms’er i sagen. Tillid er også svær at mønstre, når man husker, at Mette Frederiksen på pressemødet 4. november 2020 om nødvendigheden af at slå alle mink ihjel sagde følgende:

"Men på baggrund af sundhedsmyndighedernes klare anbefaling, så er det den nødvendige beslutning at træffe i Danmark", når det efterfølgende ikke har været muligt at dokumentere en sådan anbefaling. Fordi den aldrig blev givet.

Mette Frederiksens politiske liv afhænger af, om hun vidste, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle danske mink eller ej. Og svaret på det spørgsmål handler ikke om tillid, det handler om dokumentation".

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle