Skyd Høsten: Skyer, solnedgange og spor i marken

Kalenderen viser august, og høsten er flere steder ved at være i hus. Den nemme høst giver plads til smukke høstbilleder og medrivende beretninger.

Det ligner næsten et abstrakt maleri, når man kigger på Niels Erik Maegaards økologiske rugmark fra oven. Flere dådyr har været inde og igennem marken, hvor de har lavet spor, der vidner om deres færden.

»Vi har rigtig mange, når der ikke er jagttid. Vi har en masse græs, som dyrene kommer og nyder, hvor de så holder til i rugmarken«, siger Niels Erik Maegaard.

Niels Erik Maegaard mangler stadig at høste majs og hestebønner, men generelt er hans høstudbytte forventligt på trods af de ubudne dådyr i rugmarken.

Afgrøder modner samtidig

Flere steder er afgrøderne modnet oven i hinanden, og dagene har været lange og nætterne korte i marken. På bedriften Eriksminde ved Løkken mangler Frederik Vingaard Olesen og hans far kun 50 hektar ud af bedriftens 500 hektar afgrøder. Hele høsten har kun taget en måned.

»Vi har haft rigtig travlt. Det hele er modnet på én gang. Vi har næsten kørt hele tiden, hvor vi ikke skulle tage hensyn til vejret. Det har været nemmere, men vi har ikke fået mange timers søvn«, fortæller Frederik Vingaard Olesen.

På Lolland på I/S Holstenergård kunne ejerens fødselsdag ikke afholde medarbejder Christian Wriedt fra at høste. For høsten venter ikke.

»Jeg fik hjælp af den gamle landmand oppe fra byen, som tit hjælper til med høsten. Jeg fyldte vognene, og han hjalp med at tømme dem«, fortæller Christian Wriedt. Sammen klarede de endnu en høstdag.

Stor forskel på udbytter i år

På Egemarke Gods er Claus Lohmann Poulsen overrasket over sit udbytte på sin hvede med raps som forfrugt. Den har givet mellem otte til 10 ton per hektar uden vanding.

»Vores hvede har siddet rigtig godt. Vi såede hvede på 206 hektar efter raps 4. september sidste år«, fortæller Claus Lohmann Poulsen.

Den overraskende hvedehøst trækker godsets totale udbytte med alle afgrøder lidt op, som stadig ligger på 15 til 20 procent under normal udbytte.

I den helt modsatte grøft skal svineproducent Jesper Jørgensen på Bornholm køber ekstra foder for en million kroner.

»Udbyttet er jammerligt. For vores vedkommende kommer vi til at have 50 procent mindre udbytte end sidste år«, siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle