Socialdemokratiet vil anlægge vilde parker på størrelse med Bornholm - på rekordtid

Hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil der komme en hurtig og ambitiøs naturindsats, som blandt andet skal indbefatte vilde naturparker med et samlet areal på størrelse med Bornholm, lyder det fra partiets miljøordfører.

Hvis Socialdemokratiet står til at vinde det næste valg, så vil der blive rig lejlighed til at debattere livligt for både landmænd og naturelskere.

Partiet vil nemlig komme den såkaldte "biodiversitetskrise" og "den sjette massedød" til livs - altså tabet af både planter og dyreliv.

Det skriver Altinget i et interview med socialdemokraternes miljøordfører Christian Rabjerg Madsen.

”Jeg tror, de fleste danskere har forstået omfanget og udfordringerne ved klimakrisen. Men biodiversitetskrisen er ikke lige så tydelig på danskernes radar.Og det er et problem, for det er en ekstremt alvorlig krise, som risikerer at ændre vores landskab og dyreliv og derfor også vores eget liv. Og så er det uigenkaldeligt", siger Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører for Socialdemokratiet.

Partiet kom for nylig med et grønt udspil, og her er der især to punkter, som Socialdemokratiet vægter som værende helt centrale for at puste ekstra liv i naturen.

Det ene handler om at etablere 15 vilde naturparker. De skal alle være på mindst 50 kvadratkilometer, og partiet forventer, at parkerne tilsammen vil fylde et areal på størrelse med Bornholm - altså omkring 600 kvadratkilometer.

Det andet element er urørt skov. Socialdemokraterne har et mål om, at 75.000 hektar jord i Danmark skal være urørt skov. 55.000 hektar på statens arealer, hvilket er 32.700 hektar oven i det, regeringen har planer om med naturpakken fra 2016.

De sidste 20.000 er i private skove, hvilket betyder en ekstraindsats på 14.000 hektar. S-udspillet for statens skove forventes at koste 65 millioner kroner om året i tabt indtjening fra skovdrift. Og er der behov for at købe 20.000 hektar skov for at lægge den urørt, er der en engangsudgift på fire milliarder kroner.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle