SPF-direktør: Sådan kan svinepest ramme smågrisemarkedet de næste måneder

Soholdere i både Tyskland og Holland vil overveje fremtiden, efter Tyskland denne uge blev ramt af afrikansk svinepest, mener SPF-direktør.

Fredag satte SPF noteringerne på smågrise mærkbart og kontant ned med hele 90 kroner til nu 255 kroner den kommende uge.

Effekterne af den afrikanske svinepest (ASF), der denne uge ramte Tyskland, er dog langt fra ovre, forudser direktør i SPF, Jens Kongensholm.

"Vi kommer ned på et lavt prisniveau, og det kan i de kommende måneder godt komme til at skubbe til strukturudviklingen i Tyskland", mener han.

Ud over påvirkningen fra ASF-restriktionerne, der medfører lukning af eksport til især en række lande i Asien, står de tyske soholdere nemlig også over for nye lovkrav.

"Jeg har en antagelse om, at nogle af de mindre soholdere i Tyskland vil forlade erhvervet her i efteråret. Fra nytår træder lovgivning i kraft om, at kastration skal ske med fuld bedøvelse, hvilket medfører øgede omkostninger. Derfor kan de, der måske står med et nedslidt anlæg, meget vel overveje, om de vil fortsætte", forklarer direktøren.

Samtidig ser han også en udfordring for de hollandske smågriseproducenter.

"Man forventer en reduktion på 10 procent i Holland, svarende til 1,5 til 2 mio. grise færre som følge af de nye miljøtiltag de kommende år. Der kommer nogle reaktioner i markederne som følge af disse ændringer, det er der ingen tvivl om", konstaterer SPF-direktøren.

Emneord

ASF i Tyskland

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle