SSI fastholder: Mink-avlsdyr var en stor trussel

Ifølge Statens Serum Institut var der i efteråret 2020 løbende dialog med DK-Vet om den risikovurdering, der endte med at blive skelsættende for minkerhvervet. Instituttet ønsker dog ikke at uddybe.

I efteråret 2020 konkluderede Statens Serum Institut i en alvorlig risikovurdering, at fortsat minkavl i Danmark ville indebære en betydelig risiko for folkesundheden.

Risikovurderingen fastslog endvidere, at avlsdyr – altså selve grundstammen i den danske minkproduktion – ville være en problematisk størrelse.

Bl.a. skrev SSI i sin risikovurdering, at der i en situation med avlsdyr fortsat vil være ’risiko for smitte fra mink til mennesker’.

Men godt og vel 20 dage før, SSI udgav sin risikovurdering, blev topfolk i SSI som eksempelvis daværende faglig direktør Kåre Mølbak orienteret om, at veterinæreksperter fra Dansk Veterinær Konsortium (DK-Vet) var af den overbevisning, at der kun ville være en lille risiko ved på daværende tidspunkt at lade flere avlsdyr overleve.

DK-Vet sendte notatet med de opsigtsvækkende konklusioner til SSI allerede midt i oktober 2020.

Lille risiko ved avlsdyr

I notatet lagde DK-Vet op til, at der kun ville være en ’lille risiko’, hvis man på daværende tidspunkt justerede på aflivningsstrategien og valgte at bevare flere avlsdyr i de daværende aflivningszoner. Dengang i oktober 2020 blev alle raske mink – også avlsdyr – aflivet i zoner i en radius på 7,8 kilometer fra smittede farme.

DK-Vet opridsede altså en noget mere mild risikovurdering af avlsdyr, end det der endte i risikovurderingen af 3. november 2020 fra Statens Serum Institut.

Men var notatet fra DK-Vet afspejlet i SSI’s risikovurdering fra 3. november? Faglig direktør Tyra Grove Krause har udelukkende villet svare skriftligt:

"Der var en løbende dialog med DK-Vet omkring risikovurderingen, men det var SSIs vurdering, at det antal avlsdyr, der ville være nødvendigt, ville være så stort, at det også ville udgøre en stor risiko for folkesundheden", lyder det i svaret.

Statens Serum Institut ønsker ikke at uddybe yderligere, hvad dialogen gik ud på. Det er heller ikke muligt at komme nærmere, hvilke veterinærfaglige overvejelser der præcist lå til grund for, at avlsdyr blev set som en stor risiko for folkesundheden.

Konklusionerne i risikovurderingen var tilsyneladende så alvorlige, at topministre på et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november 2020 ikke så andre udveje end at iværksætte aflivning alle mink - inklusive avlsdyr.

Fra afhøringer i Granskningskommissionen står det klart, at avlsdyr kortvarigt blev drøftet på mødet i regeringens koordinationsudvalg, men at man her konkluderede, at antallet ville være for stort.

I sidste uge kom det også frem, at DK-Vet-notatet ifølge Danske Minkavlere tilsyneladende blev tilbageholdt af Fødevarestyrelsen.

Notatet lå klar allerede 15. oktober 2020, men i slutningen af oktober rykkede branchen stadig for at få lov til at se den uvildige ekspertvurdering om avlsdyr.

Hverken Fødevarestyrelsen eller Statens Serum Institut er trods flere henvendelser vendt tilbage med svar på spørgsmålet om, hvorfor det var umuligt at få adgang til notatet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle