Startede med få køer og svin - i dag storlandmand

Axel Månsson - Danmarks største frilandsgartner - vinder prisen »Årets Præstation«.

Vinderen af »Årets Præstation« ved Vækst 2017-konferencen er den jyske landmand, gartner og virksomhedsleder Axel Månsson. Prisen, der fredag ved konferencen i Odense blev præsenteret af Gjensidige, får han for sin imponerende udvikling,

Lige fra barnsben vidste Axel Månsson at han ville være landmand, og som 20-årig kunne han i 1976 kalde sig selvstændig landmand. Bygningerne var forfaldne, markerne små og i stalden fandtes 30 køer, 40 svin og 200 høns.

40 år senere er bedriften vokset til en af Danmarks største frilandsgartnerier med 1200 hektar under plov, 140.000 høns i hønsehuset og et biogas-anlæg under opførelse. 30 fastansatte har deres beskæftigelse på virksomheden, der i sæsonen er arbejdsplads for over 200. Icebergsalat er hovedproduktet, men der eksperimenteres hele tiden med nye produkter – alt fra løg og hvidløg til så eksotiske varer som spiselige blomster. Omsætningen offentliggøres ikke, men han driver en sund forretning, der i fjor præsenterede et overskud på 19,3 mio.kr.

Landbrugsstyrelsen skal fyre over 60 medarbejdere 18. september · 08:45

Axel Månsson kombinerer en effektiv storskala-produktion med en stærkt udviklet fornemmelse for, hvad kunderne ønsker.. Hønsene er allerede økologiske, og der er lagt en ambitiøs plan om at omlægge samtlige 1200 hektar til økologisk drift. Det økologiske biogas-anlæg, der blev holdt rejsegilde for i foråret, er et led i denne plan. Alt sammen udtryk for en enestående virkelyst og drift efter at skabe nyt og være på forkant med udviklingen.

Axel Månsson trives bedst i direkte kontakt med forbrugerne. Gartneriet har egen økologisk gårdbutik og en åben demo-have, og ejeren stiller altid op i åben dialog med omverdenen. Alt sammen elementer, der gør ham til et indlysende valg, når Årets Præstation skal udpeges.

»Jeg er utrolig glad - tusind tak allesammen«, lød det fra Axel Månsson til bifald fra publikum.

Mere om temaet

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu