Statsrevisorer: Tilsyn med udledning af spildevand har været utilstrækkeligt

Miljøministeriet har ikke ført tilstrækkelig tilsyn med udledning af spildevand, når det gælder overblik over, hvem der har tilladelse til at udlede spildevand, og kontrol med, om vilkårene for tilladelserne er overholdt, lyder det statsrevisorerne efter undersøgelse af Rigsrevisionen. Også Skatteministeriet får kritik.

For lidt over et år siden blev Rigsrevisionen af statsrevisorerne bedt om at nærmere på, om Miljøministeriet og Skatteministeriet har en tilfredsstillende forvaltning af og tilsyn med udledningen af spildevand i Danmark.

Al udledning af spildevand kræver ifølge miljøbeskyttelsesloven en tilladelse. Det er Miljøstyrelsen, der  hører under Miljøministeriet, der fører tilsyn med udledningen af spildevand fra spildevandsselskaber og særligt forurenende virksomheder. Kommunerne giver tilladelser til spildevandsselskaber, og Miljøstyrelsen giver tilladelser til særligt forurenende virksomheder. 

Det var Venstres Troels Lund Poulsen (V), der selv er en af statsrevisorene, der bad om få sat undersøgelsen i gang sidste år efter mange års debat, og før det genbesøg af landbrugsaftalen der skal finde sted senest i 2024, hvor man her lægger sig endelig fast på, hvordan man kommer i mål med indsatsen i vandplanerne. Undersøgelsen omfatter perioden 2016-2022. 

Nu er undersøgelsen overstået, og fra statsrevisorerne lyder det, at man finder Miljøministeriets tilsyn med udledning af spildevand i perioden for utilstrækkeligt.

- Det gælder overblik over, hvem der har tilladelse til at udlede spildevand, kontrol med, om vilkårene for tilladelserne er overholdt, og relevant håndhævelse af miljøbeskyttelsesloven ved lovovertrædelser. Konsekvensen af et utilstrækkeligt tilsyn er, at vandmiljøet, jorden og grundvandet kan være belastet unødigt, lyder det fra statsrevisorerne.

Følger op

Fra Miljøstyrelsen lyder det, at man nu igangsætter en række tiltag for at følge op på kritikken om det utilstrækkelige tilsyn med spildevand.

- Mljøstyrelsen er enige med Rigsrevisionen i, at et bedre overblik over udledningstilladelserne til forsyningernes renseanlæg og overløb vil styrke styrelsens tilsyn. Det er kommunerne, der som tilladelsesmyndighed er forpligtet til at føre register over de meddelte udledningstilladelser. Miljøstyrelsen vil fortsætte dialogen med kommunerne om, hvordan det kan sikres, at alle tilladelser indberettes. Selvom en udledningstilladelse mangler, fører Miljøstyrelsen stadig tilsyn med udledningen, lyder det fra Miljøstyrelsen som reaktion op kritikken.

Spildevandsselskaber skal indrapportere overløb

Det lyder også, at Miljøministeriet arbejder sammen med Miljøstyrelsen på at indføre en række justeringer i spildevandsbekendtgørelsen, som vil forenkle sagsgangene mellem Miljøstyrelsen, kommuner og forsyningsselskaberne.

Det indebærer, at ansvaret for indberetninger af data om overløb nu skal flyttes fra kommunerne til spildevandsselskaberne. I dag foretager spildevandsselskaberne målinger, som de indberetter til kommunerne, der derefter indberetter dem i PULS-databasen.

Med forenklingen spares et mellemled, der kan give risiko for fejlkilder, lyder det fra Miljøstyrelsen.

Også kritik af Skatteministeriet

Der er fra statsrevisorerne også kritik af Skatteminsteriet.

Statsrevisorerne finder, at Skatteministeriets kontrol med spildevandsafgiften ikke har været helt tilfredsstillende.

- Statsrevisorerne finder det sandsynliggjort, at Skatteministeriet kunne have fundet flere spildevandsudledere, som ikke har betalt korrekt spildevandsafgift, hvis ministeriet havde arbejdet mere risiko- og databaseret, lyder det. 

Statsrevisorerne hæfter sig særligt ved følgende undersøgelsesresultater:

  • Det er positivt, at Miljøstyrelsen udvælger spildevandsudledere til tilsyn ud fra en risikobaseret tilgang. Miljøstyrelsen har imidlertid ikke overblik over alle tilladelser og dermed ikke et fuldstændigt grundlag for udvælgelsen. 
  • I 2022 manglede 9 procent af tilladelserne til renseanlæg, 82 procent af tilladelserne til overløb og 87 procent af tilladelserne til regnvandsudløb. 
  • Miljøstyrelsen har i 10 ud af 77 tilfælde ikke opfyldt lovkravet om løbende at revurdere tilladelserne til særligt forurenende virksomheder.
  • Miljøstyrelsen har i de 12 tilsynssager, som indgår i undersøgelsen, fundet i alt 98 overtrædelser af vilkårene i tilladelserne i perioden 2016-2022.
  • I de 12 tilsynssager har Miljøstyrelsen 21 gange fundet ulovlige udledninger af spildevand på grund af manglende tilladelser. 
  • I de 12 tilsynssager har Miljøstyrelsen i omkring halvdelen af tilfældene med manglende tilladelser eller overtrædelse af vilkår gjort brug af håndhævelsesmulighederne henstilling og indskærpelse, men ikke hårdere håndhævelsesmuligheder som fx politianmeldelse. 
  • Miljøstyrelsen har for 11 ud af 77 særligt forurenende virksomheder ikke overholdt miljøtilsynsbekendtgørelsens krav om, at der skal føres tilsyn - mindst hvert 3. år. 
  • Skattestyrelsen har ikke udnyttet muligheden i spildevandsafgiftsloven for at indhente data fra Miljøstyrelsen og dermed få et samlet overblik over, hvem der kan have pligt til at betale spildevandsafgift.
  • Skattestyrelsen har udvalgt 12 sager til kontrol. Styrelsen fandt mindre fejl i 8 af de 12 sager.
  • Fejlene beløb sig samlet set til ca. 300.000 kr. 

Kilde: Meddelelse fra statsrevisorerne


 
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle