Stigende mælkepriser gav vækst hos Mammen

Investeringer i et nyt mejeri kostede i 2017. Men allerede nu ser ejer fordelen på bundlinjen.

En investering til 100 mio. kr. i et nyt mejeri kostede på bundlinjen hos Mammen Mejerierne i 2017. Alligevel kom landets største privatejede mejeri pænt gennem året, der også bød på prisstigninger på hovedingrediensen mælk i årets sidste del.

Det viser det netop offentliggjorte regnskab med en bundlinje på 6,8 mio. kr. efter skat og en omsætning på 900,6 mio. kr.

Dermed er omsætningen steget med 58 procent siden 2013.

Ejer Lars Staunsbæk er godt tilfreds med 2017, der blev et år med ekstraordinært mange udgifter.

»Vores resultat er ikke prangende i forhold til året før. Det koster, når mælkepriserne går op, for vi kan først hente prisstigningerne hos supermarkederne efter nogle måneder. Og så har indkøringen af det nye mejeri i særdeleshed kostet mange penge, for i perioder har vi haft dobbeltbemanding«, forklarer han.

Væksten i omsætningen skyldes i stort omfang de stigende mælkepriser og kun i mindre grad vækst i mængderne. Mejeriet sælger både til det danske marked, men havde også en omsætning på 174 mio. kr. fra eksport.

Egne landmænd leverer mere

Det nye mejeri, der har været undervejs siden 2012 er nu kørt fuldt ind. Og allerede kan han ejer Lars Staunsbæk se de positive resultater af den forøgede effektivitet.

»Vi stiger i omsætning igen. Det kan jeg se allerede nu, og det er især eksporten, vi øger på. Og så stiger vi også i resultatet«, siger han.

Mammen har egne landmænd til at levere mælk til mejerierne. De har i vid udstrækning fulgt med i mejeriets vækst, fortæller Lars Staunsbæk. Derfor har han ikke planer om at skulle skrive flere kontrakter lige nu.

”Som det er nu er vi glade og tilfredse med de landmænd, vi har. De leverer en stigning på 4 procent i forhold til sidste år og vi køber en del til lige nu.”

Holder væksten hele året, kommer mejeriet tæt på at købe 200 mio. kg mælk i 2018.

Faktaboks

Mammen Mejerierne A/S i 2017 (2016 i parentes)

Omsætning 901 mio. (842)

Årets resultat 6,9 mio. (31,5)

Antal ansatte 195 (180)

Mælkemængde 177 mio. kg

Soliditetsgrad 38,7 (43,8)

Ejet af Lars Staunsbæk (90 pct.) og sønnen Peter Staunsbæk.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle