Stop alt det brok - ingen ung vil vælge at blive en sur landmand

Landbruget mangler arbejdskraft. Hvis der skal komme flere unge ind, så skal der skabes et positivt image.

Landbrugets katastrofale mangel på både dansk og udenlandsk arbejdskraft og det fodslæbende generationsskifte var et emne, der optog mange af talerene på delegeretmødet, og flere kædedede det sammen med det dårlige image, som landmænd selv bidrager til med at snakke erhvervet ned.

"Vi har en kæmpe udfordring at få unge ind i erhvervet. En udfordring med at få dem til at blive i i Danmark. Så der ligger en stor opgave for os med at tale erhvervet op. Vi skal fortælle, at landbrug er andet end hårdt arbejde og lav løn. Vi skal brug stoltheden til at trække de unge ind. Vi skal fortælle om landmandens hverdag, og den stolthed, som vi alle føler. Vi arbejder med noget af det vigtigste og mest spændende, der findes", sagde Keld Kallestrup fra Østjysk Landboforening.

"Hvis vi skal have nogen til at tro på os, så skal vi fokusere på alt det, der gør os stolte. Når vi skaber natur og vi tager madpakken med ud og nyder den. Vi skal fortælle om de gode oplevelser og vise at vi er et erhverv, der giver glæde. Jeg er ikke naiv, men positivist", lød det fra Ove Sidding Nielsen fra Sydvestjysk Landboforening.

"Nogle skoler har et projekt, hvor man kan låne et menneske.Måske skulle vi tilbyde dem at man kunne låne en landmand, der kunne komme ind i en skoleklasse og fortælle om, hvordan det er at være landmand", lød et konkret forslag fra Leif Gravesen fra LandboThy.

"Vi skal være stolte over at være landmænd og det er jo ikke bare sådan, at de unge er født i elektrikerens eller tømmerens tegn. Det er jo fordi de erhverv gør en stor indsats for at tiltrække de unge. De vil jeg også opfordre L&F til at lave en målrettet kampagne for at tiltrække unge", sagde Henrik Dalsgaard fra Vesthimmerlands Landboforening.

"Lade være med at brokke sig, siger en. Jeg vil ikke love aldrig mere brokke mig – så bliver jeg nok ikke valgt i morgen. Men jeg vil prøve at dosere mit brok. Og så vil jeg bestræbe mig på at finde lige så mange positive emner. Jeg er enig i, at hvis man kunne bogføre alle de imatrielle goder - så havde vi ingen problemer. Det tæller bare ikke i banken, men det tæller for ens eget liv og omgivelserne. Det skal vi aldrig glemme at fortælle", sagde Martin Merrild i et svar til de mange, der havde nævnt brokkeriet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle