Stor interesse for lån fra ny landbrugsfond

Dansk Landbrugs-kapital yder lån til effektive landbrug, der er belastede af høj gæld.

Mange landmænd er interesseret i at låne penge i den nye fond Dansk Landbrugskapital. Hos Vækstfonden, der administrerer lånene, har mellem 20 og 25 landmænd allerede henvendt sig, efter lånemuligheden blev åbnet i sidste uge.

»Interessen er stor, men vi har jo også været længe undervejs. Så lånebehovet er ikke blevet mindre,« siger landbrugskundedirektør Palle Christiansen fra Vækstfonden og tilføjer:

»Vi er klar til at give tilbud til foreløbig to landmænd, der opfylde betingelserne«.

Et sted mellem 100 til 200 landmænd forventes at få et lån fra Dansk Landbrugskapital. Ifølge tal fra Seges er der omkring 600 landmænd, der på papiret opfylder lånekravet, der helt enkelt lyder, at man skal være effektiv og gældsplaget.

»Vi kan være med til at hjælpe måske 200 af dem. Men det skal ikke opfattes sådan, at de resterende 400 er ladt i stikken. En del af dem er måske slet ikke interesseret i at låne penge, fordi det alligevel ikke vil ændre på deres situation. Andre vælger at fortsætte en nedslidningsstrategi. Når det er sagt, så synes vi, at vi allerede er i kontakt med en masse dygtige landmænd«, siger Palle Christiansen.

Frontløber finder enkel og driftsikker afløser for hængebanenKvæg 6. december · 07:50

Lånet

De risikovillige lån fra Dansk Landbrugskapital skal hjælpe effektive landbrug, der har brug for at foretage nye investeringer. Typisk er det landmænd, som er belastede af en høj gæld. Det lader sig gøre ved, at investeringslånene fra Dansk Landbrugskapital er såkaldte ansvarlige lån, der bliver efterstillede og er uopsigelige fra Dansk Landbrugskapitals side. Det betyder, at realkredit- og pengeinstitutter kan tælle investeringslånene med, som var de egenkapital.

Forventningen er, at lånene typisk bliver på fem til 10 mio. kr. med en løbetid på op til 8 år og en individuelt fastsat rente.

Det er pensionskasserne ATP, PKA, PensionDanmark og Industriens Pension, der har givet konkret tilsagn om, at de samlet investerer 500 mio. kr. i Dansk Landbrugskapital. Sammen med kapitalen fra staten, som bliver investeret gennem Vækstfonden, når Dansk Landbrugskapital samlet op på en mia. kr.

Oprindeligt var planen, at Dansk Landbrugskapital skulle få en pengetank på to mia. kr., hvor staten stillede med en halv mia. kr. og pensionskasser med 1,5 mia. kr. Appetitten var dog kun på en investering på 125 mio. kr. fra de fire pensionskasser.

Faktaboks

Lånefonden på 20 sekunder

  • Dansk Landbrugskapital, DLK, er en fond og en del af Vækstfonden under Erhvervs- og Vækstministeriet.
  • DLK har en samlet kapital på 1 mia. kr. til udlån til effektive, men højt forgældede landbrug. Lånebeløb: Forventet 5-10 mio. kr. pr. landbrug. Løbetid: Forventet op til otte år.
  • Opsigelse: Uopsigeligt fra DLKs side.
  • Placering: Yderst. DLK mister sin kapital før bank og realkredit

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu