Stor konkurrence: Her er landet lækreste fødevarer

Nye varer fra otte landsdele dyster. 6. oktober kåres vinderen.

Rabarbersaft fra Bornholm, æblehedvin fra Sydjylland og Kvan Sirup fra Nordsjælland. Otte produkter fra otte landsdele dyster nu i finalen om at blive Årets Lokale Vare. Dommere og forbrugere fra hele landet har afgjort hvilke og i dag åbner afstemningen, der sammen med det nationale dommerpanels vurderinger afgør dette års vinder af Årets Lokale Vare. Bag den landsdækkende konkurrence står Coop og Madkulturen.

Otte produkter står nu til at løbe med sejren som Årets Lokale Vare 2015. Paraden af finalisterne er prangende eksempler på, hvad Danmark har at byde på.

"Den lokale stolthed i de forskellige landsdele skinner virkelig igennem. Det er fascinerende at se, hvordan forbrugere, virksomheder og medier engagerer sig i konkurrencen, der netop handler om at sætte øget fokus på de lokalt producerede varer for også at styrke væksten og skabe nye arbejdspladser i lokalområder og landdistrikter," siger direktør for Madkulturen Judith Kyst.

De lokale vindere er:

Hyben/Havtorn marmelade fra Niels & Sinnes Univers ApS i Nordjylland, Rabarber saft, drikkeklar fra Staarup Haandbryg fra Midtjylland.

Æbleau, økologisk æblehedvin fra Skærsøgaard i Syd- og Sønderjylland,

Æblemost med Jordbær fra Nybro Frugtplantage fra Fyn,

Kvan sirup fra Kvann Kompagniet fra Hovedstaden og Nordsjælland,

RÖS Gin fra Dyrehøj Vingaard I/S fra Midt- og Vestsjælland,

Fejø Æblemost, økologisk fra Kernegaarden - Fejø Mosteri fra Sydsjælland og Lolland-Falster og Rabarber saft, økologisk, drikkeklar fra Bornholms Mosteri A/S fra Bornholm.

Forbrugerne har stemt og ud fra kriterierne smag og sanselig oplevelse, råvareoprindelse, emballagedesign og den lokale historie bag produkt og virksomhed har dommerne bedømt og afgjort hvem, de lokale vindere og finalisterne er. Hver lokal vinder modtager en præmie på 5.000 kr. og retten til at mærke deres produkt som lokal vinder af Årets Lokale Vare 2015.

"Vi vil fordoble andelen af lokale varer de kommende år. Derfor er vi gået på jagt efter mindre producenter og lokale ildsjæle. Finalefeltet viser, at det virkelig bobler med udvikling af mange spændende varer over hele Danmark," siger koncerndirektør Jens Visholm, Coop.

Fra i dag mandag til 26. september kan alle stemme på lokalfavoritterne på www.cooplokalevarer.dk, inden det nationale dommerpanel vurderer finalisterne.

Vinderen kåres tirsdag 6. oktober i finalen ved et arrangement i København. Vinderen i finalen modtager en kontant præmie på 50.000 kr. og mulighed for at få solgt og markedsført varen i Coops butikker samt personlig rådgivning til videreudvikling af forretningen.

 

 

De lokale vindere: Nordjylland

Hyben/Havtorn marmelade fra Niels & Sinnes Univers ApS.

"Hyben og havtorn kommer tydeligt frem i smagen. Fin balance mellem sødme og syre samt lidt bitterhed fra havtorn. Gerne mere illustrativ og informativ emballage, der f.eks. fortæller at bærrene er vilde sankede bær fra Nationalpark Thy," fremhævede dommerpanelet bestående af:

Kim Møller Kjær, Villa Vest Lønstrup, Birgitte Gert Jensen, Arkitektskolen Aarhus, René Langdahl Jørgensen, Gastro og Nordsøen Forskerpark, Flemming Pedersen, Smagen af Nordjylland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Midtjylland

Rabarber saft, drikkeklar fra Staarup Haandbryg.

"Dejlig, frisk og læskende. Ikke for sød, som mange rabarberdrikke ofte er. Autentisk og troværdig emballage, der bringer os helt hjem på gården, " fremhævede dommerpanelet bestående af:

René Tang, restaurant Substans, Tino Bech-Larsen, Aarhus Universitet, Anne Hjernøe, AnneMad ApS, Anja Rasmussen, Region Midtjylland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Syd- og Sønderjylland

Æbleau, økologisk æblehedvin fra Skærsøgaard.

"Dansk lokalt produkt i verdensklasse med rod i det lokale. Gennemført håndværk med lokale og økologiske æbler. Rund, blød smag. Smager af æbler, modenhed og sommer. Smuk flaske og indhold med klar kommunikation, der matcher vinens farve og smag. Fornuftig pris, " fremhævede dommerpanelet bestående af:

Rainer Gassner, Ti Trin Ned, Tomas Due, Emballagebureauet, Mette Schulz, Jyske Vestkysten, Andreas Cæsar Møller Jensen, Syddansk Fødevareklynge og Væksthus Syddanmark, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Fyn

Æblemost med Jordbær fra Nybro Frugtplantage.

"Indkredser alt det man forstår ved et lokalt produkt og holder, hvad det lover. Jordbærsmagen er ægte. Emballagen matcher indholdet, er informativ og passer til køleskabet i dagligdagen, fremhævede dommerpanelet bestående af:

Thomas Pasfall, Restaurant Pasfall, Kirsten Dalgaard, Fingerspitz*, Morten Vilsbæk, Fyens Stiftstidende, Mikael Hansen, Kulinarisk Sydfyn, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Hovedstaden og Nordsjælland

Kvan sirup fra Kvann Kompagniet.

"En gammel nordatlantisk urt der hentes frem og igen kan få en plads i det danske køkken. Dybde i smagen. God ny 'gammel' smag og dejlig konsistens," fremhævede dommerpanelet bestående af:

Anita Klemensen, Den Gule Cottage og Den Røde Cottage, Chanet Deleuran, Spis Bedre og SmagogBehag, Helle Simonsen, Smagen på Nordsjælland, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Midt- og Vestsjælland

RÖS Gin fra Dyrehøj Vingaard I/S.

"Super smag, ren og mild. Smuk emballagedesign, der matcher den rene smag. Godt alternativ til snaps og til frokostbordet. Det lokale islæt måtte gerne være tydeligere på emballagen," fremhævede dommerpanelet bestående af:

Claus Henriksen, Dragsholmslot, Mette Vilsøe Lowth, Madbureauet, Pernille Skjødt, Pernilles Køkken, Berit N. Olesen, Nordisk Center for lokale Fødevarer, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Sydsjælland og Lolland-Falster

Fejø Æblemost, økologisk fra Kernegaarden - Fejø Mosteri.

"Frisk smag med fin syre og karakter. Smuk farve. Gennemført emballage med fine detaljer. God fortælling af produktets historie. Et ærligt og troværdigt produkt. Lokal økologi," fremhævede dommerpanelet bestående af:

Vivi Schou, Restaurant Babette, Kim Pajor, Pajor Reklamebureau, Susanne J. Lassen, Erkom og freelancejournalist, Lis Andersen, AgroTech A/S, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Bornholm

Rabarber saft, økologisk, drikkeklar fra Bornholms Mosteri A/S.

"Duft af velkendt rabarber, som hjemme hos mormor. God smag. Mod til at lade den rene rabarbersmag skinne igennem. Skøn, enkel og glad emballage. Indhold og design hænger godt sammen," fremhævede dommerpanelet bestående af:

Troels F. Madsen, Christianshøjkroen, Engelke Toklum, Englegrafik, Tommy Kaas, Bornholms Tidende, Mikkel Bach-Jensen, Gaarden - Bornholms madkulturhus, Malene Mosbæk, Madkulturen og Christian Christensen, Coop.

Faktaboks

Fakta om Årets Lokale Vare

I alt 123 produkter kategoriseret som tørvarer blev af virksomheder tilmeldt konkurrencen.

Lokale dommerpaneler i otte landsdele nominerede ud af de 123 produkter 24 produkter (tre i hver landsdel) til forbrugerafstemning.

Otte produkter (et fra hver landsdel) er nu i finalen og forbrugerstemmer og det nationale dommerpanel afgør, hvem vinderne er. Dommerne er:

Claus Holm, kokKatrine Klinken, madskribent, kok m.m.Dorte Storper, direktør i VIFU og projektleder i Smagen af DanmarkJesper Clement, forsker på CBS, Institut for afsætningsøkonomiJudith Kyst, direktør i MadkulturenJens Visholm, koncerndirektør i Coop

6. oktober kåres vinderne ved finalen i København kl. 12.30-14.30. Ønsker du at deltage i kåringen send Marie Sainabou Jeng, kommunikationskonsulent ved Madkulturen, en mail på mariejeng@madkulturen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle