"Strået er grønt, men kernen er moden"

I Ringsted blev der hos Paarup & Vedel I/S forleden høstet havre.

Hos Paarup & Vedel I/S i Ringsted er høsten efterhånden kommet i hus.

Bedriften ejes af Lars Paarup Nielsen som ved siden af sit fuldtidsjob avler varmblodsheste. 

"Der skal jo laves lidt foder og halm til de 17 heste vi i øjeblikket har på stald. Vi kører et sædskifte med spinat, havre på skift hvert fjedre år og så hvert andet år med hvede. Således har vi aldrig en anden års hvedemark og vi har nogle gode forafgrøder til en god brødhvede," fortæller Lars Paarup Nielsen.

Han høster med en Dronningborg 7200, 14 fod fra 1992.

Ud over mejetærskeren, ejer bedriften en JD5100R årgang 2012, JD3050 årgang 1992 og en Ford 4110 årgang 1989.

Havren bruges til hestene, hveden sælges typisk som brødhvede og spinaten er på kontrakt hos Vikima.  Alt halmen fra hvede og havre bruger de selv til hestene og udgør ca. 100 tons årligt.

"Vi hjælpes ad i familien, så børnnene kommer hjem og hjælper med høst, halm og wrapning i høstsæsonen. Jeg organiserer typisk kornladen herhjemme og kører fra når jeg er alene, og ellers kører min søn typisk mejetærskeren og svigerdatter eller datter kører korn fra," fortæller Lars Paarup Nielsen.

Landboformand har solgt gården og stopper 14. december · 14:16

På spørgsmålet om hvordan året høst er forløbet svarer Lars Paarup Nielsen: 

"Vi har altid de sædvanlige udfordringer med vejret, samt at få halmen ind uden den når at få vand. Det går ud over kvaliteten. Derudover skal det passe med at græsset også skal ind som wrap, og kornet skal helt tørt ind. Det har dog lavere prioritering da vi kan have det hele i plansiloer så vi relativt billigt kan tørre på det. Men vi kan ikke fjerne svampesporer fra halmen, som hestene jo skal have. Derfor er vi glade for at have overkapacitet på tærskerfronten, således kan vi høste det hele på fire eftermiddage af ca. otte timer. Havren var det sidste, den var stadig grøn i strået ved tærskning, men moden i kernen, oplyser han.

Bedriften har selv maskiner til alt, undtaget bigballepresning og wrapning i minibig, som de lejer ind. Derudover låner Lars Paarup Nielsen sig til en halmvogn af naboen når wrap og halm skal ind.

"Havren gav ca. 8 tons pr. hektar, hveden 9-10 tons og spinaten alt for lidt, kun ca. 1500 kg råvarer - det er ca. 35-40% for lidt, " fortæller Lars Paarup Nielsen.

Lars Paarup Nielsen deltager i Skyd høsten bedst. Her kan han både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu