Studerende hjalp med hektisk høst - afgrøderne modnede på samme tid

På Nørredal i Nordjylland kommer de unge studerende hjem - de drages af høsten med lange arbejdsdage, skidt på tøjet og hyggen.

Høsten er gået rimelig hektisk for sig på Lars Jakobsens bedrift Nørredal aps i Nordvestjylland. Afgrøderne er lidt senere modne, og da de endelig modnede, var det oven i hinanden.

"Vi har høstet en stor del på kort tid. I løbet af 10-11 dage har vi haft meget lange dage med vårbyg, hvede og rug. Vi kørte to nætter og prøvede egentlig flere, men her tæt på Limfjorden har vi meget tåge, dis og tung havgus ind over markerne i nattetimerne", siger Lars Jakobsen.

Den ene dag endte i nat, og de havde til sidst kørt 23,5 timer. Men Lars Jakobsen er heldigvis ikke alene om de mange lange høstdage. Han har et helt hold af unge studerende i familien, som glædeligt kommer og hjælper til. 

"De unge vil gerne hjem og tjene lidt penge her i høsten. Det er noget helt specielt at være med i høsten, som de drages af - man bliver beskidt, det klør på kroppen, vi sover for lidt og kører på kaffe, cola og slik. Der er noget magisk over, at det hele går så stærkt samtidig med, at vi nyder det", siger Lars Jakobsen.

Alle har en post

Lars Jakobsen har selv fire børn: tre sønner og en datter. En af sønnerne studerer i København, men kommer hjem i høsten, hvor han er god til at tærske. Den mellemste søn er god til at passe grise og står også gerne op om natten for at læsse frø. Den yngste søn er i lære som traktormekaniker og kører stort set alle maskiner i høst.

"Når det går rigtig stærkt, så kommer min datter og kone med kaffe og madpakker. Og hvis vi kører om natten, så er de gode til at lave natmadpakker med boller, rugbrød og slik, så vi kan holde os i gang", siger Lars Jakobsen.

Han har også en niece og to nevøer, som også meget gerne kommer og hjælper til. Niecen hopper med på køkkenholdet, mens de to drenge går med i marken. 

"Vi bor tæt på gården og giver derfor ofte en hånd med. Jeg hjælper også med at plukke flyvehavre sammen med hele flokken af fætre, kusiner og mostre - så tager vi et sprøjtespor  hver og får gået langt, mens vi snakker", siger niece Kristine Dahl.

Når høsten er overstået er det en fast tradition, at hele familien er inviteret til stor høstfest.

Det ældste medlem er også med

Det er ikke kun de unge, der tager en tørn i høsten. Lars Jakobsen svigerfar Erik på 79 år er også altid med. Han ejede gården førhen, og har derfor altid været med i meget af arbejdet.

"Han kommer altid den første dag i høsten og kører lidt med, hvor han om eftermiddagen så siger, at vi ikke ser ham dagen efter. Men så står han der altid alligevel med kaffeposen i hånden klar til at høste med", siger Lars Jakobsen og griner.

Helt til han var 74 år, har han høstet en meget stor del. I foråret når der skal pløjes, er han også altid med. Ligesom så mange andre ældre landmænd, kan Erik ikke undvære at være en del af det - det er nemlig det, der holder ham i live, siger Lars Jakobsen.

På Nørredal aps driver Lars Jakobsen 250 hektar planteavl og høster cirka 150 hektar for andre. Derudover har han 250 årssøer og feder smågrise.

Med de indsendte billeder deltager Kristine Dahl og Lars Jakobsen i 'Skyd høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Beolit 17 ultimativ bluetooth-powerhøjtaler til værdi af ca. 4.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.492,50 kr.

Skyd høsten først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift, Danmarks største gaveportal på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple IPhone 11 Pro 64GB til værdi af ca. 8.499 kr.
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle