Styrelse om regelkritik: Transportører må vænne sig til ny hverdag

I Danmark har man før 1. juli ikke håndhævet EU-regler. Det er blevet anderledes nu, og utilfredse transportører må tilpasse sig, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Der er en ny hverdag for svinetransportører, og det må de vænne sig til. 

Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen, efter transportør Michael Vinderslev i et opråb til landbrugsavisen.dk klager over en opstramning af reglerne for eksportkontrol, der er trådt i kraft 1. juli.

Opstramningen betyder, at en svinetransports lovpligtige logbog skal være godkendt 48 timer før afgang.

"Det er EU-regler, som vi i Danmark har været for lempelige med at håndhæve. Men det er blevet strammet op fra 1. juli, så det må transportørerne vænne sig til", lyder det fra chefkonsulent i Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard, der tilføjer:

"I resten af Europa kører de under samme regelsæt, så det må danske transportører også kunne".

de må tilpasse sig

Reglerne frustrerer Michael Vinderslev, fordi det betyder, at systemet bliver mindre fleksibelt, da han ikke længere kan tage så meget som én gris mere med end indberettet i logbogen 48 timer før.

"Transportørerne har haft gode forhold før og har indordnet sig efter vores lempelige system. Nu er det et spørgsmål om at tilpasse logistikken efter reglerne," siger Stig Mellergaard og fortsætter:

"Det burde ikke komme som en overraskelse, fordi vi informerede dem for et halvt år siden".

De 48 timer er til for, at myndighederne kan undersøge og godkende, om turen for grisene kan gennemføres indenfor den angivne tidramme, ligesom man skal sikre sig, at lastbilens størrelse er lovmæssigt forsvarlig i forhold til antallet af grise, der skal med.

De 17 grise

I et konkret eksempel har Michael Vinderslev 17 grise, der står til at blive aflivet, fordi det pga. 48-timers reglen ikke er lykkedes at finde en transport væk fra et samlested indenfor seks døgn.

Michael Vinderslev havde ellers mulighed for at få dem på en transport fra et andet samlested, men det er heller ikke lovligt.

"Reglerne er sådan, at man ikke må flytte fra ét samlested til et andet. Det er dyrevelfærdsmæssigt og er for at undgå, at grise bliver kørt rundt og rundt", siger Stig Mellergaard og tilføjer:

"Fødevarestyrelsen kræver sådan set ikke, at de skal aflives. Dyrene må gerne transporteres tilbage til en besætning eller til slagtning, men det er svineproducenterne, der ikke ønsker dyrene retur af sundhedsmæssige årsager".

Derudover må grise i Europa kun samhandles, hvis det er mindre end seks døgn, siden de forlod deres besætning.

Det er ligeledes af hensyn til dyrevelfærd og sundhedsstatus, oplyser Stig Mellergaard.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle