Øko-svineproducent: Vi er skiftet til grødfoder i faremarken - og det sparer foder

Blog fra svinebedriften: Hans Erik Jørgensen var utilfreds med for stort foderspild ved brug af tørfoder, og nu har han i samarbejde med Seges udviklet en blander til vådfoder.

Af Hans Erik Jørgensen, økologisk svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Over de seneste måneder er vi skiftet fra tørfoder til vådfoder i faremarken for at få has på et alt for stort foderspild. Det vil sige, at vådfoderet til søerne nok nærmere må kaldes en grød.

Vi blander al foder selv her på ejendommen. Nu har vi sammen med Seges lavet forsøg og fundet frem til en blander, som blander vand og melfoder, som vi så kører ud og fodrer med i trug i faremarken.

Vi har tit tænkt på, at vi skulle have vand med ud. Vi har prøvet at hælde vand på bagefter, men så blev det jo til to arbejdsgange, ligesom vi skulle bruge to køretøjer.

BLANDER UDVIKLET MED SEGES

Med blanderen kommer det hele med i én arbejdsgang. Blanderen minder i store træk om en betonblander, som er sat på en minilæsser.

I blanderen kommer vi vand og tørfoder, cirka i forholdet 1:1. Det bliver rørt rundt, til det har den rigtige konsistens, typisk omkring fem minutter, og så kører vi minilæsseren ud til faremarken. Det fungerer bare rigtig godt, og det kan klares arbejdsmæssigt af en enkelt person.

Se en video med tildeling af vådfoder til vores søer i faremarken her

Blanderen er der egentlig ikke så meget teknik i, men man skal huske på, at til udendørs svineproduktion er der ikke udviklet så meget teknik til fodertildeling, mens man til indendørs produktion kan vælge mellem måske fem fabrikater.

Til min produktionsform skal vi ofte selv udvikle teknikken, og det er vigtigt, at vi får noget teknik til udendørs hushold, som fungerer på den rigtige måde.

HAVREGRYN MED MÆLK

Vi er rigtig glade for at bruge vådfoder, blandt andet fordi foderspildet er betydeligt mindre end med tørfoder.

Det er dejligt at køre ud med den slags foder, fordi det ikke blæser nogen steder hen.

Når en so æder tørfoder derimod er det munden ned i truget, tage en stor mundfuld, og så hovedet op i luften, og så står soen og smasker, mens det hele står om ørerne på den. Det tager jo også noget tid at æde tørfoder - det svarer til at vi mennesker spiser havregryn uden mælk.

Med grødfoder derimod beholder soen normalt hovedet nede i truget.

Jeg har ikke tal på, hvor meget foder, vi sparer med vådfodring, men jeg er sikker på, at vi bruger mindre end før. Jeg er også sikker på, at vi kan lave noget bedre foder på den måde - og måske kan vi senere lære at fermentere foder senere med samme metode.

Vi synes, det er en rigtig god ting, at vi har vand i foderet både vinter og sommer, og så er det godt for søerne.

Der er selvfølgelig et par ulemper ved at gå over til vådfoder, nemlig at minilæsseren er tungere, når vi også skal have vand med, og så tager en fodring også længere tid - men jeg synes, den tid er givet godt ud.

Faktaboks

Hans Erik Jørgensen

  • Driver Risbjerg landbrug på Fyn med sin kone Kirsten. Blogger til Svin Plus
  • 300 søer. Produktion af 6.000 slagtesvin årligt, heraf 500-1.000 græsgrise, dvs. at de går udenfor hele deres liv. Leverer til Friland.
  • Grisene rotationskrydses med tre racer, L - Y - Duroc
  • Hjemmeblander al foder
  • Seks medarbejdere, inklusive Hans Erik Jørgensen og hans kone Kirsten, plus weekendhjælp
  • 375 hektar, heraf er 250 ejet. Svineproduktionen fylder 25 hektar.
  • Markplan 2019: Frøgræs, sukkerroer, havre, vinterhvede, vårrug, vinterrug, vårbyg, lupin, ærter, hestebønner, hamp, kløvergræs plus efterafgrøder.    
  • Principper og mål for produktionen: Så høj selvforsyning med foder som muligt, egen produktion af protein, klimaneutral bedrift med husdyr, økonomien skal være i orden, max. 14 levendefødte pr. kuld, trivsel og biodiversitet

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle