Driftsleder jubler: Nu får søerne marcipangrise igen

Blog fra svinebedriften: Michael Krog, driftsleder hos Bovbjerg Økologi, har den seneste tid haft fokus på de nyfødte grises fødselsvægt, som er raslet ned siden januar. Nu ser det ud til at kurven er vendt, efter at de drægtige søer er sat kraftigt op i foderstyrke.

Af Michael Krog - fortalt til Stig Bundgaard

Her de sidste dage i oktober er det et dejligt grisevejr med 12 til 15 grader, og når solen bryder igennem skyerne, er der en del søer, som er ude for at tage sig et mudderbad. 

Efteråret er jo så stille på vej, så efter en uge med en del regn, er der godt med snask på kørselsvejene.

Mudderbadning i solskinsvejr.

Fødselsvægt faldet drastisk

En af de ting, vi har haft fokus på den seneste tid, er fødselsvægten.

Efter min start på Bovbjerg Økologi, lagde jeg med det samme mærke til, at de nyfødte grise burde være større. Vores data viser da også, at fødselsvægten er faldet meget. 

Fra januar i år og frem til midt i september er vægten på de nyfødte grise stille og roligt raslet ned fra i snit 1.750 gram til 1.420 gram pr. gris.

Gennemsnittet dækker over stor variation: Den største nyfødte, jeg har vejet, var 2,7 kg og den mindste 460 gram. Inden for et kuld kan forskellen godt give et spring på 1 kg fra største til mindste gris. Vi arbejder fortsat på at minimere denne forskel.

September-vægten er for lille i forhold til, at vi jo gerne skal have så mange pattegrise til at overleve som muligt. Jo større grisene er, jo mere mobile er de, så de kan undgå at blive klemt, og jo bedre kan de holde på varmen.

Nyfødte TN70er grise.

Mindre energi i græsset end forventet 

Årsagen til faldet i fødselsvægten kan være, at der er hen over sommeren har været mindre energi i det græs, som de drægtige søer æder, end vi havde regnet med.

Når græsset gror godt, og der er masser af det henover sommeren er det vigtigt, at skrue ned for kraftfoderet set med de økonomiske briller. Men man kan godt komme til at skyde ved siden, og søerne kan blive for tynde,

Sideløbende kan søerne også være udfordret af vind og vejr, så de i en periode på måske 14 dage har brug for 0,5 FE ekstra om dagen for at holde sig varme. Kunsten her er så at styre foderdelingen så godt, at søerne heller ikke bliver for fede.  

Det kræver under alle omstændigheder god kontakt mellem medarbejdere hos henholdsvis de farende søer og de drægtige søer at finde den rette balance.

Kvalitetskontrol af mit arbejde.

Foderstyrken sat op - får marcipangrise igen

Siden midten af september, hvor vi nåede bunden med fødselsvægten med 1.420 gram, har vi derfor sat de drægtige søers ration af drægtighedsblandingen op fra 2 til 4 kg pr. dag, som de skal have tildelt de sidste fire uger af drægtigheden.

Jeg ved af erfaring, at kraftfodertildelingen af søerne er den begrænsende faktor for fødselsvægten.

Vi kan også allerede se, at den højere foderstyrke har en effekt, og midt i oktober var fødselsvægten steget til 1.470 gram i snit, altså en stigning på 50 gram pr. gris. Ganske vist målt på et lille antal, men det er positivt, at kurven vender. 

Skelettet på grisene er det samme som før, men hvor de før manglede fedtdepoter, bliver de nu født som marcipangrise. Vi håber, at det betyder, at pattegrisedødeligheden vil falde yderligere omkring faring.

Vi har ifølge seneste e-rapport for 3. kvartal 2021 en totaldødelighed på 20 procent op til 30 kilo, og det er vi ret godt tilfredse med.

Vi skal gerne have fødselsvægten op over 1.500 gram i snit pr. gris, og meget gerne også op på de 1.700 gram igen. Jo større, jo bedre.

Et redskab, vi kan bruge i denne forbindelse, er scanning af rygspæk før faring samt efter fravænning. Det er dog først noget, vi er begyndt på med de seneste to-tre hold.

Dejlig fødselsvægt på 2,5 kg.

Renracede søer imponerer

Nu, hvor jeg har skiftet job til en ny besætning, har jeg selvfølgelig også noget at lære.

Jeg er især imponeret af at se, hvad de renracede søer kan præstere på af mindre foder, end jeg har kendt fra tidligere, og stadig malke rigtig godt uden at blive alt for tynde - det har racen ellers tendens til.

Samtidig kræver det god disciplin, for med den lange diegivningstid kan vi sagtens komme til at fodre søerne fede, hvis vi ikke passer på.

Jeg skal også tænke anderledes på fodertildelingen, end jeg er vant til, fordi søerne hos Bovbjerg Økologi fodres separat i lukkede trug, og smågrisene går derfor ikke og spiser af sofoderet.

Så er vi blevet vejet og øremærket.

Vaccinerer mod ødemsyge

For godt fem uger siden oplevede vi, at et fravænningshold fik problemer med ødemsyge.

Vi havde omkring15 smågrise, der døde, og cirka samme antal, som var ”ramte”, men blev reddet. Dette ud af 110 smågrise fra 35 hold, hvor de øvrige grise var taget fra.

De to fravænningshold, der er fulgt efter, har der ikke være problemer med.

Årsagen til ødemsygen er måske, at det ramte hold havde en lav fravænningsalder? Hvert halve år bliver vi nødt til at skubbe fravænningen en uge, fordi cyklus er på 27 uger fra faring til faring. Ellers kan vi ikke holde 10 ugers diegivningstid.

Symptomerne på ødemsyge er lette at genkende, når man først har set det, især det at grisen slingrer og foretager spastiske spring. Men nogle gange har grisene kun nogle af symptomerne, og så kan ødemsyge forveksles med hjernehindebetændelse.

Bakterien er jo nok hele tiden i omgivelserne, og så er der en eller flere parametre, der tricker at sygdommen går i udbrud.

For at få en hurtig effekt valgte vi med det samme at vaccinere godt 1.000 grise i alderen fra tre uger og ned ud fra en vurdering af hvor store grise, vi kan håndtere. Det var en sej uge at komme igennem for Julie, der er elev, og mig, men det gik nu alligevel.

Som standard vaccinerer vi nu alle grise i forbindelse med kastrationen, og det er pt. gjort for tre hold. Det sker med produktet Vepured, og prisen er cirka 8-8,5 kr. pr. gris plus arbejdsomkostninger.

Jeg har på fornemmelsen, at der er færre tilfælde af diarré, men jeg ved også fra tidligere erfaringer, at Vepured-vaccinen i sig selv har positiv effekt på diarré-frekvensen, så det er endnu for tidligt at sige om der er en effekt på ødemsygen.

Faktaboks

Michael Krog

  • Startet som driftsleder hos Bovbjerg Økologi pr. 1. september 2021
  • 1.000 søer på to ejendomme
  • Produktion af 3.000 polte årligt med salg til Danmark og Tyskland
  • Produktion af slagtegrise og 30 kilos grise
  • 275 hektar markbrug 
  • 300 enkeltfolde i faremarken. Søer fodres med spand.

Effektivitetstal, 1.1-30.6.2021

  • Sofoder pr. årsso: 1.982 FE
  • Smågrisefoder indtil frav. (30kg): 27,6 kg pr. gris
  • Kuld pr. årsso: 1,87
  • Frav. pr. årsso: 21,9
  • Aktive søer: 604
  • Levendefødte renrace: 13,5
  • Levendefødte tn70: 16,1
  • Levendefødte på 1. lægs: 12,3
  • Frav pr. frav.: 11,7
  • Frav. pr. kuld: 11,6
  • Frav. vægt: 30,5 kg
  • Diedage: 68
  • Alder før løbning: 243 dage
  • Spildfoderdage pr. kuld: 10,7
  • Omløberprocent: 7,15
  • Faringsprocent: 91,8
  • Sodødelighed: 6 procent
  • Pattegrisedødelig indtil frav. (30kg): 16,9 procent

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle