Kreditgivere har urealistiske forventninger til hvor billige stalde kan blive

Kreditgiverne ser helst så billige svinestaldsbyggerier som muligt, men er det vejen at gå?

Der er ingen tvivl om, at der er sket en bevægelse i retningen af billigere stalde, efter der har været meget fokus på prisen pr. stiplads. Det var også et emne, jeg skrev om for et par uger siden.

Men det er altså ikke en udvikling uden udfordringer. Det kom frem mellem linjerne på det årlige bankseminar i denne uge, som Danske Svineproducenter står bag.

Hos flere af de mange fremmødte bankfolk var holdningen den, at man helst så billigt byggeri.

Men omvendt er udfordringen den, at de producenter, der gerne vil bygge traditionelt og bruge de løsninger, de er vant til, ikke kan komme ned på stipladspriser på 2.000 kr., som deltagere fra finansverden talte varmt for.

Hvis kreditgiverne kun vil acceptere meget billigt byggeri, så kan det stå i vejen for svineproducenternes vilje til at udvikle produktionen.

Heldigvis har Moderniseringsstøtteordningen for slagtesvinestalde gjort det muligt at bygge solide stalde med gode tilskud pr. stiplads eller billigt byggeri, hvor tilskuddet har ædt en stor del af byggeomkostningen.

Men støtteordninger bliver som bekendt ikke ved.

På seminaret var der indlæg med en svineproducent, der havde valgt panelstalde med en stipladspris, der alligevel endte i normalprisområdet på 3.500 kr.

Efter hans udsagn var der ikke stor villighed til at hjælpe med at finansiere byggeriet, fordi vurderingen ville være 2.000 kr. pr. stiplads.

På seminaret var der indlæg med en svineproducent, der havde valgt panelstalde med en stipladspris, der alligevel endte i normalprisområdet på 3.500 kr., blandt andet fordi der skulle miljøteknologier kobles på, men det er jo ikke ualmindeligt i disse tider.

Så det, jeg prøver at sige, er, at Letstalds-projektets fokus på billigt byggeri er noget, kreditgiverne har taget til sig uden at tage højde for, at meget slagtesvinestaldsbyggeri ikke kan bygges til 2.000 kr. pr. stiplads,  men nok snarere koster omkring 3.000-3.500 kr.

God byggelyst derude!

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle