Måske tyskerne alligevel får styr på svinepesten

Ugen På Spidsen: Tyskerne har været langsomt ude med at bekæmpe udbruddet af afrikansk svinepest, men den seneste udvikling overrasker positivt, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Tyskerne har fejlet stort i deres bestræbelser på at holde afrikansk svinepest ude af landet. De fik ellers et forvarsel, da sygdommen fra den ene dag til den anden tog et kæmpe spring fra det østlige til det vestlige Polen.

Herfra udviklede udbruddene sig yderligere og stod som bekendt pludselig i Tyskland.

Kunne tyskerne havde forhindret udbruddene, som snart nærmer sig 1.000 styk inficerede vildsvin?

Ja er det kort svar, men samtidig skal man også gøre sig klart, at det er en kæmpe opgave at holde en sygdom som afrikansk svinepest nede, når den potentielt kan bæres af så mange vildsvin, som befinder både på polsk og tysk grund.

For nyligt var jeg i Sønderjylland og følge arbejdet med at udrydde vildsvin. En opgave, der har resulteret i omkring 150 bortskudte vildsvin over tre år. En overkommelig opgave, men ikke nem, for det er sjældent, man ser vildsvinene. Samtidig skal man ikke underkende, at vildsvinehegnet ved den dansk/tyske grænse spiller en væsentlig rolle for at forhindre nye vildsvin på dansk grund.

Modellen med et permanent hegn burde tyskerne havde taget til sig. Det kunne måske have forhindret spredningen, men opgaven i det østlige Tyskland er kæmpe stor, fordi afstandene og grænsen mod Polen er langt større end ved den dansk/tyske grænse. Dertil skal lægges, at antallet af vildsvin er langt, langt større.

Heldigvis tyder det nu et halvt år efter udbruddene i september 2020 på, at tyskerne har formået at dæmme op for udbruddene. 

Nye udbrud finder sted inden for indhegnede zoner, og stille og roligt kommer der en prop i til den polske grænse i form af et permanent hegn. 

Mon ikke tyskerne gerne ville have haft hegnet inden helvede brød løs og satte den tyske svineindustri på den anden ende med bunkevis af slagteklare grise, der ikke blev slagtet, fordi der lige kom en coronapandemi oveni de udfordringer, der var med at eksportere tysk svinekød ud af EU-regionen.

Heldigvis lysner det en smule for tyskerne for tiden. Slagtepuklen er væk, og flere asiatiske lande har igen accepteret at importere tysk svinekød.

Det er et vigtigt skridt, for det kan bidrage til, at eksporten af europæisk svinekød ud af EU-regionen kan forblive høj og de tilbageværende mængder af svinekød, der skal afsættes til europæiske forbrugere, ikke hober sig op. 

Det vil alt andet lige presse prisen på svinekødet i EU, med mindre de asiatiske svinenpriser eksploderer. 

Trods de positive tegn i Tyskland, så er det vigtigt at huske på, at udbruddet af afrikansk svinepest, der pludselig hoppede til det vestlige Polen, lige så godt kunne være opstået på den tyske side. For det har formentlig været en inficeret madpakke, der har ført til, at et vildsvin er blevet smittet. 

Med bortskydningen af vildsvin på dansk grund, der stort set meldes afsluttet i denne omgang i Danmark, kan man som dansk svineproducent trække vejret lidt mere roligt. 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle