Nyt værktøj kan sænke antibiotikaforbruget til grise med diarré

Med et nyt diagnostisk værktøj vil svinedyrlægerne hos LVK reducere svartiden på gødningsprøver i eget laboratorium med henblik på en hurtigere og præcis diagnose.

Brugen af antibiotika i Danmarks svinebesætninger er et omdiskuteret emne med utallige problemstillinger. 

Det er et fælles mål i svinebranchen at begrænse og præcisere antibiotikaforbruget så meget som muligt, og et igangværende projekt kan netop bidrage positivt til dette. 

Projektet, der er støttet af GUDP,  hedder "Diagnostiske metoder til brug i veterinær praksis (VetDiagnostik)", og tog sin start tilbage i efteråret 2016. 

Deltagere i projektet er bl.a. Københavns Universitet, DNA Diagnostic og LVK Dyrlæger. 

Det overordnede formål er at udvikle nye diagnostiske tests, som kan benyttes ude i dyrlægepraksisser med henblik på bredere og hurtigere diagnostik. 

Diarrépakke til svin

DNA Diagnostic er i fuld gang med færdiggørelsen af et diarrékit til diagnostisk brug, hvor gødnings- og sokkeprøver analyseres for de fire primære patogener: E. coli F4 og F18, Lawsonia Intracellularis og Brachyspira Pilosicoli på én gang. 

Det forventes færdigt i slutningen af året. 

En lignende diarrépakke med samme patogener kan allerede bestilles fra f.eks. DTU Veterinærinstitut og Seges' laboratorium i Kjellerup.

Her kan svartiden dog være flere dage og med et prisniveau på 800 kr. eksl. moms. 

"Vi forventer, at LVK laboratoriet kan levere diagnostiske løsninger, der bliver billigere at lave på længere sigt med den nye PCR-metode, der er under udvikling.", siger chefdyrlæge Claus Heisel hos LVK. 

Derudover oplyser Jørgen Katholm, market development manager fra DNA Diagnostic, at den nye PCR-teknik kun tager fem timer, og derved kan landmanden principielt få svar på sine fæcesprøver samme dag.

Når DNA Diagnostic kan lancere det færdige diarrékit, skal svinedyrlægerne i LVK ud og teste det færdige produkt i svinebesætningerne. 

Hvad betyder det for landmanden?

Chefdyrlægerne Claus Heisel og Kenneth M. Krogh pointerer vigtigheden af, at projektet også skal indfri landmandens forventninger:

"Det er en klar forventning, at projektets diagnostiske resultater skal kunne forbedre og flytte noget ude i besætningerne. Landmanden har jo også forventninger.", forklarer de enstemmigt. 

Den økonomiske og sundhedsmæssige gevinst for landmanden ligger i muligheden for en hurtigere, hyppigere og mere sikker diagnostik.

Derved bliver der mulighed for en bedre rådgivning fra dyrlægerne ude i besætningerne. 

"Landmanden sparer nødvendigvis ikke penge på selve de diagnostiske undersøgelser, men derimod effekten deraf ved at kunne flytte noget i produktionen, optimere den forebyggende behandling og vælge de rette vacciner.", forklarer Claus Heisel og Kenneth M. Krogh yderligere.

Med et hurtigere svar på gødningsprøverne, er det muligt for landmanden at sætte ind hurtigere med den rigtige behandling. 

Sikkert valg af antibiotika

For at kunne sætte rettidigt ind med den rette antibiotikabehandling, er det vigtigt med en hurtig og præcis diagnose. 

Det kan være svært i en situation, hvor prøverne fra dyrene først skal pakkes i en beskyttende emballage og sendes videre til andre laboratorier. 

Pga. den længere svartid, kan dyrlægerne være nødsaget til at stille en hurtigere diagnose på baggrund af kliniske symptomer.

På trods af god og bred erfaring, kan en hurtig umiddelbar vurdering fra dyrlægen øge risikoen for fejldiagnosticering og brug af forkert antibiotikum. 

Bliver analyseprøverne billigere for landmanden, er der også mulighed for at teste flere dyr og derfor kun rette antibiotikabehandlingen mod de dyr, hvor det faktisk er nødvendigt. 

Det kan målrette og potentielt sænke antibiotikaforbruget i den enkelte besætning. 

Hurtigere og billigere diagnostik ud fra præcise metoder, er derfor en win-win situation både for landmanden, dyrene, dyrlægerådgivningen og det omgivende samfund. 

Faktaboks

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, GUDP, støtter projektet

  • GUDP er en erhvervsstøtteordning, der giver tilskud til realisering af gode ideer, der kan styrke en ambitiøs nytænkning i det danske fødevareerhverv
  • GUDP bliver administreret af NaturErhvervstyrelsen under Miljø- og Fødevareministeriet
  • Har bevilget 7.000.289 kr. til projektet
  • Projektet forventes afsluttet i 2020

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle