Rugbrød eller franskbrød?

Ugen På Spidsen: Der er gode argumenter for at se med nye øjne på rug, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Tidligere på ugen hørte jeg en række indlæg på et webinar arrangeret af KWS, der blandt andet forædler og sælger en række hybridrugsorter i Danmark. 

Rug har stadig et lidt blakket ry som en kornsort, der kun egner sig til let og sandet jord. 

Det er et lidt snævert billede af kornsorten, som faktisk har flere oversete eller hidtil ukendte positive egenskaber for fordøjelsen.  

Det kom for eksempel frem, at forekomsten af salmonella blev kraftig reduceret, når hvede blev erstattet af rug i svinefoderet. 

Der var også undersøgelser, der viste, at rug-fodrede svin var mere rolige og slås mindre end hvede-fodrede svin. Forklaringen skulle være, at glukosen frigives langsommere til blodet med rug end med hvede i truget. Høje, spidse toppe af glukose giver mere aggressiv adfærd, så en jævn frigivelse er ønskelig. 

Det var også interessant, at hangrise havde færre problemer med afvigende lugt, når de fik store mængder rug fremfor hvede i foderet. 

Nu skal man ikke bare bytte al hvede ud med rug, men når man tager med i betragtning, at rug på en del arealer kan give et lige så højt og mere stabilt udbytte end hvede, og endda har lavere dyrkningsomkostninger, så synes jeg, at der er gode argumenter for at se med nye øjne på rug. 

Ud fra et fodringsmæssigt synspunkt er der i hvert fald ikke grund til at have mange betænkeligheder. 


Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle