Større kuld: Skal jeg vælge mælkeanlæg eller flere farestier?
Den hurtige og mindst kapitalkrævende løsning er etablering af et mælkeanlæg, når kuldstørrelsen er stigende. Men der findes en anden og billigere løsning.

Af Preben Høj, svinerådgiver, Landbonord

Med de stigende kuldstørrelser står mange over for overvejelser om, hvordan man skaffer mere plads til ammesøer, eller hæver søernes egenfravænning med et mælkeanlæg eller minivådfodringsanlæg.

Den hurtige og mindst kapitalkrævende løsning er etablering af et mælkeanlæg.

Til gengæld får man en omkostning på omkring 7-12 kr. pr. pattegris i mælk. Afskrivningen af mælkeanlægget ligger typisk på omkring 0,75 kr. pr. pattegris.

Har man mulighed for at etablere flere farestier og dermed undgå et mælkeanlæg, stiger omkostningerne til forrentning og afskrivning typisk med 1,50-2,00 kr. kr. pattegris.

Driftsleder for 730 søer: Vi laver separat ammesostald med fravænning ned til 21 dageSvin Fredag 12. januar 2018 · 14:27

Den forlængede diegivningstid koster til gengæld flere foderdage for søerne i farestalden (flere årssøer med samme antal producerede grise pr. uge).

Flere farestier er billigste løsning

Det vil sige, at man i stedet for mælk bruger sofoder til at skaffe pattegrisetilvæksten. Sofoderomkostningerne pr. kg tilvækst på en pattegris ligger typisk på 4,50 kr.

Som udgangspunkt anbefales det derfor at lave flere farestier, såfremt det er praktisk eller økonomisk muligt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle