Stop med ekstra soja i diegivningsperioden
Afprøvning viser, at tildeling af ekstra sojaskrå til søer i farestalden igen effekt har på fravænningsvægten.

Nej til ekstra sojatildeling i diegivningsperioden.

Sådan lyder anbefalingen fra svinekonsulent Niels Hegelund, Velas, i den seneste udgave af nyhedsbrevet Trynekontakten, der udgives af Velas.

Afprøvning: Ingen effekt

Det har i et par år været populært at tildele ekstra sojaskrå manuelt til søerne i farestalden med 200 – 600 gram pr. dag fra dag 4 efter faring. Selvom der ikke fagligt var nogen logik i at gøre dette, så var der dog rygter om, at det kunne give en øget fravænningsvægt.

Seges har derfor lavet en afprøvning af dette. Og konklusionen er klar. Der er ingen effekt på fravænningsvægten.

Derfor: hvis du stadig bruger tid på dette tiltag, så stop det nu, lyder den utvetydige anbefaling fra Niels Hegelund.

Der var i afprøvningen en tendens til, at soens vægttab i diegivningsperioden var et par kg mindre hos de søer, der fik tildelt soja. Men da den samlede mængde soja også udgjorde 11,5 Fes, så er det jo ikke så underligt.

Der var også en lille tendens til, at sojagruppen tabte lidt mere rygspæk. Og det er jo ikke det, vi tilstræber. Vi vil ikke have kød-søer, lyder det fra Niels Hegelund.

Hvorfor startede det?

Konsulent spørger samtidig, hvorfor der oprindeligt var nogle besætninger, der synes at kunne se en positiv effekt af ekstra soja.

Her lyder et sandsynligt svar således: Måske har deres diegivningsfoder ikke indeholdt tilstrækkeligt med lysin. Det kan skyldes en forkert recept, men nok snarere en forkert blandingssammensætning. Men mest sandsynligt har deres byg/hvede ikke haft det forventede proteinindhold.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle