Svineproducent afskaffer medicinsk zink - sådan gør han
Svineproducent Bjarne Nørtoft, fra Ølgod har reduceret sit forbrug af medicinsk zink til sine smågrise til en tredjedel. Han oplever ikke særlige problemer i det og management er en meget stor del af årsagen.

Denne artikel er bragt første gang december 2016

EU er på vej med et forbud mod medicinsk zink til smågrise. Det er uvist, hvornår forbuddet vil træde i kraft, men det er sikkert, at det vil skabe nogle udfordringer for rigtig mange svineproducenter.

For et halvt år siden besluttede svineproducent, Bjarne Nørtoft sig for at forsøge at nedbringe sit forbrug af medicinsk zink til det halve, og den sidste måneds tid er det reduceret til en tredjedel. Landbrugsavisen.dk spurgte ham, hvordan han er kommet i mål med det.

”Vi har før prøvet noget alternativt, og vi har aldrig haft noget videre fravænningsproblemer, så jeg tænkte, at vi ligeså godt kunne prøve,” siger Bjarne Nørtoft.

Svineproducenten, der har 1150 søer på sin gård i Ølgod, oplyser, at han har øget tilsætningen af hyomix i foderet, mens han har trappet ned i forbruget af medicinsk zink.

Reduktionen hos Bjarne Nørtoft er foretaget uden at øge forbruget af antibiotika, som ligger på en tredjedel af det maksimum, der er i gult kort-ordningen.

God fravænningsproces

Hans erfaringer med at reducere forbruget af medicinsk zink er rigtig  gode.

”Det har ikke voldt de store problemer, men som sagt havde vi heller ikke de store problemer før, ” siger han og han mener, at en god fravænningsproces, gode staldforhold, samtidig med en god kvalitet af smågrise er medvirkende til, at det går forholdsvist problemfrit.

Hans måde at fravænne smågrise på er helt speciel og det bliver gjort efter et helt fast skema. Klargøringsprocessen kører over seks dage – onsdag til mandag.

  • Onsdag tømmes den  staldsektionen, hvor der er plads til 800 grise, som smågrisene skal flyttes over i, og torsdag bliver den vasket ned og steriliseret.
  • Fredag kommer der varme på - både gulvvarme og i rummet.
  • Mandag morgen kommer smågrisene over i deres nye stald.

Selve fravænningen bliver gjort over to dage for smågrisene. Søerne bliver fjernet fra dem lørdag og smågrisene får lov at blive gående i den gamle stald indtil mandag morgen, hvor de bliver flyttet over i den rengjorte og opvarmede smågrisestald. Sådan har Bjarne Nørtoft gjort det de sidste ca. 5 år.

De mindste får ekstra opmærksomhed

Størstedelen af smågrisene fravænnes, når de er 6,5 kilo, men de mindste 10 procent bliver holdt for sig selv i to specialindrettede stier med ekstra varme.

”Dem tager vi fra og holder for sig selv, og så får de også noget ekstra, opblødt  foder,” siger Bjarne Nørtoft.

Det er noget han begyndte at gøre, efter at han deltog i et VSP –projekt, hvor man sammenlignede den metode med at sætte smågrisene sammen med ammesøer.

Vil udfase helt

Bjarne Nørtofts erfaringer er så gode, at han vil forsøge at udfase brugen af medicinsk zink helt i løbet af 2017.

Mener du at andre kan bruge din metode til at nedbringe deres forbrug af zink?

”Det er meget afhængigt af besætningen, så jeg tør ikke at sige, om andre kan bruge samme måde, ”siger Bjarne Nørtoft.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle